Boye va al Congrés a recollir les actes de Puigdemont i Comín per poders i els hi neguen
L'advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, aquest dilluns sortint del Congrés dels Diputats (ACN)
Madrid

Boye va al Congrés a recollir les actes de Puigdemont i Comín per poders i no l'hi permeten

L'advocat ha portat documents notarials belgues en què tots dos eurodiputats acaten la Constitució espanyola "per imperatiu legal"

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central, la JEC, ha rebutjat aquest dilluns que Carles Puigdemont i Toni Comín acatin la Constitució sense traslladar-se a Espanya. Ho ha denunciat a Madrid el seu advocat, Gonzalo Boye, que hi ha anat en nom seu.

Segons ha explicat Boye, Puigdemont i Comín van fer un acatament "per imperatiu legal" davant d'un notari a Bèlgica, una autoritat vàlida segons l'advocat.

Ell ha anat a Madrid amb els documents resultants per portar-los al Congrés dels Diputats i presentar-los a la JEC el dia i hora fixat perquè hi anessin els nous eurodiputats:


Acompanyat de Nogueras i Borràs

Boye ha explicat que ha anat a la sala on s'havien d'acreditar els 54 nous eurodiputats espanyols escollits el 26M, acompanyat de les diputades de JxCat Míriam Nogueras i Laura Borràs.

Allà ha aportat els documents notarials, però una lletrada de la JEC li ha dit que en l'acte d'aquest dilluns no podia presentar aquesta documentació, i que la portés al registre de la institució.

L'advocat ha aprofitat per criticar els membres de la JEC, sobretot el seu president, Segundo Menéndez, perquè, segons ha dit, han rebutjat els documents sense ni tan sols haver-los llegit:

"Si els haguessin llegit, sabrien que no ho haurien d'haver rebutjat."

Gonzalo Boye, aquest dilluns al Congrés dels Diputats parlant amb una lletrada de la JEC (ACN)

 

Precedents al Congrés i al Senat

Boye ha afegit que registraran la documentació davant de la JEC al més aviat possible.

Segons ha assegurat, aquesta tramitació és vàlida perquè ja s'ha fet així en casos anteriors, tant al Congrés com al Senat com també al Parlament Europeu.

L'advocat de Puigdemont i Comín ha reiterat el que repeteix sovint, que no improvisa, i ha afegit que si la JEC compleix la llei, no podrà evitar que siguin eurodiputats:

"La gent es pensa que estem improvisant, i no és així."

"Una de dues: o no tenen pensat complir la llei, o entenen que nosaltres ja hem complert amb l'acte de venir."

Segons ha assegurat, amb la publicació dels noms de Puigdemont i Comín com a eurodiputats al BOE la setmana passada i amb la documentació que ha aportat aquest dilluns, aquest cas ja és un assumpte de "legalitat europea".

En aquest sentit, ha afirmat que l'acte d'aquest dilluns al Congrés només era "un acte de legalitat interna espanyola."

Boye manté que la LOREG no obliga que el jurament o promesa d'acatar la Constitució es faci de manera verbal o presencial:

 

 

 

El desplegament policial al Congrés

L'advocat ha interpretat el desplegament policial que hi havia aquest dilluns al voltant del Congrés dels Diputats com l'evidència que es considerava plausible que Puigdemont i Comín efectivament hi anessin i els poguessin detenir:

"En el fons, no els interessava que prestessin jurament, sinó només detenir-los i portar-los a la presó, per fer el mateix que han fet amb Junqueras, que és vulnerar la seva immunitat com a europarlamentaris."

Pel que fa a la possibilitat que la JEC no inclogui els noms de Puigdemont i Comín al llistat que ha d'enviar al Parlament Europeu, Boye ha assegurat que ja ho té previst, i també la resposta que hi donarà.


Anunci enigmàtic previ

L'advocat ja havia anunciat aquest diumenge, amb un dels seus famosos tuits enigmàtics, que Espanya era el seu pròxim destí:


Borràs: "Ens veiem el dia 2 a Estrasburg"

Aquest dilluns, i en la mateixa línia enigmàtica, Laura Borràs ha assegurat que "el tràmit ja està fet", i ha afegit: "Ens veiem el dia 2 a Estrasburg":

 

 

La setmana passada la JEC va resoldre que Puigdemont i Comín havien d'anar aquest dilluns al Congrés a acatar la Constitució si volien obtenir l'acta d'eurodiputat.

Dissabte es va saber que el jutge Pablo Llarena havia rebutjat suspendre l'ordre de detenció a Espanya de tots dos perquè poguessin anar a fer el jurament i recollir l'acta.

Ara caldrà veure si la fórmula jurídica que ha ideat Boye aconsegueix superar tots els obstacles i si, tal com auguren ell i Borràs, podran prendre possessió de l'escó a Estrasburg.


Els impediments del Parlament Europeu

Dos dies després de les eleccions europees Puigdemont i Comín van intentar entrar a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, però els ho van impedir perquè encara no tenien l'acta.

Posteriorment, com que altres eurodiputats espanyols sí que havien pogut entrar-hi i començar a fer tràmits, els responsables del Parlament Europeu van suspendre totes les acreditacions provisionals d'aquests eurodiputats.

Tot això va generar malestar dins de la institució, fins al punt que cinc dels catorze vicepresidents es van queixar que el president, el popular italià Antonio Tajani, havia pres aquestes decisions pel seu compte.

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MCarles PuigdemontToni Comín
Anar al contingut