El Brasil rebutja l'ajuda del G7 per a l'Amazònia i diu que "reforestin Europa"
En un primer moment el ministre de Medi Ambient l'havia acceptada
El govern del Brasil ha rebutjat aquest dilluns els 18 milions d'euros d'ajuda acordats a la cimera del G7 de Biarritz per combatre els incendis a la regió amazònica.
El rebuig l'ha expressat Onyx Lorenzoni, cap de gabinet del president del Brasil, Jair Bolsonaro, i considerat el seu primer ministre, que ha suggerit que aquestes recursos es dediquin a "reforestar Europa".
De tota manera, ha agraït l'ajuda:
"Agraïm el gest del G7, però potser serà més pertinent dedicar aquests recursos a reforestar Europa."
A Macron: "Vol donar lliçons al nostre país?"
L'esforç diplomàtic de Lorenzoni s'ha quedat en aquest agraïment: ha acusat indirectament el president francès, Emmanuel Macron -impulsor de l'acord del G7- de negligència per l'incendi de Notre-Dame:
"Macron ni tan sols pot evitar un incendi previsible en una església que és part del patrimoni mundial, i vol donar lliçons al nostre país?"
El cap de gabinet del Brasil ha reblat les crítiques a Macron dient-li que "té molta feina" a les seves colònies, en referència a la Guaiana Francesa, que també té part de l'Amazònia.
El ministre de Medi Ambient del Brasil, Ricardo Salles, aquest dilluns (Reuters)
El ministre del ram l'havia acceptat
El rebuig va arribar després que el ministre de Medi Ambient, Ricardo Salles, hagués donat la "benvinguda" a l'ajuda pactada pel G7.
Una reunió posterior de Bolsonaro amb alguns dels seus ministres va comportar que la resposta final fos diametralment oposada.
Després de la reunió Lorenzani va assegurar que el seu govern té sota control la situació a l'Amazònia.
Mentrestant, el mateix Bolsonaro havia tornat a titllar Macron de colonialista a Twitter:
"No podem acceptar que un president, Macron, llanci atacs irracionals i gratuïts sobre l'Amazònia, ni que disfressi les seves intencions darrere de la idea d'una "aliança" de països del G7 per "salvar" l'Amazònia, com si fóssim una colònia o terra de ningú."
- Não podemos aceitar que um presidente, Macron, dispare ataques descabidos e gratuitos à Amazônia, nem que disfarce suas intenções atrás da ideia de uma "aliança" dos países do G-7 para "salvar" a Amazônia, como se fôssemos uma colônia ou uma terra de ninguém.
— Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro) August 26, 2019
Sí que accepta ajuda d'Israel
A diferència de la resposta a Macron i al G7, Bolsonaro sí que ha acceptat l'oferta d'Israel d'enviar-los un avió per ajudar l'exèrcit a combatre els incendis.
El mateix Bolsonaro va publicitar-ho aquest dilluns a Twitter després d'una conversa per telèfon amb el primer ministre del país, Benjamin Netanyahu:
"En contacte telefònic amb Netanyahu, ell reconeix els esforços del Brasil per combatre els focus d'incendi a l'Amazònia".
- Em contato telefônico com o Primeiro-Ministro Benjamin Netanyahu, este reconhece os esforços do Brasil no combate aos focos de incêndio na Amazônia. Aceitamos o envio, por parte de Israel, de aeronave com apoio especializado para colaborar conosco nessa operação. pic.twitter.com/fASU9MEr6r
— Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro) August 25, 2019
Escalada entre Macron i Bolsonaro
Tot plegat, una escalada d'acusacions mútues que havien començat divendres quan Macron va decidir incloure els incendis de l'Amazònia en la cimera del G7, amb l'argument que "la nostra casa està cremant, literalment".
Ho va fer a Twitter, i Bolsonaro li va respondre de seguida pel mateix mitjà dient que voler parlar-ne a Biarritz sense participació dels països de la regió "evoca una mentalitat colonialista equivocada al segle XXI."
Bolsonaro va arribar a afegir-se a comentaris a les xarxes socials que afirmaven que Macron li tenia enveja perquè la seva dona era molt més jove que la del president francès.
"Almenys 27 milions més"
Macron va aconseguir que en la cimera del G7 es pactés l'ajuda de 18 milions per enviar mitjans aeris d'extinció d'incendis al Brasil.
El pacte també inclouria posteriorment "almenys 27 milions més" per a reforestació, ajuda que hauria de canalitzar l'ONU.
- ARXIVAT A:
- AmazòniaCrisi climàtica