May: "Les negociacions estan ara mateix en un moment crític" (Reuters)

Brexit: May avisa Espanya que protegirà la "sobirania britànica" de Gibraltar

El principi d'acord entre la UE i el Regne Unit sobre el Brexit no fa cap referència al problema de Gibraltar
Redacció Actualitzat
TEMA:
Brexit

Theresa May ha avisat Espanya que el seu govern protegirà la "sobirania britànica" de Gibraltar durant les negociacions sobre la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit.

L'advertiment de la primera ministra britànica arriba el dia que s'ha concretat un principi d'acord entre Brussel·les i Londres sobre com haurà de ser la seva relació després del Brexit. Es tracta de l'esborrany d'una declaració política que s'haurà d'aprovar aquest diumenge, i que no fa cap referència al problema de Gibraltar. Al text s'hi diu que la futura relació entre la UE i el Regne Unit haurà de ser ambiciosa i profunda a nivell econòmic i de seguretat.

En la seva compareixença al Parlament de Westminster, la primera ministra ha presentat aquest segon document, destacant que crearà una nova àrea de lliure comerç, innovadora amb la Unió Europea.

Sobre el penyal, May, que aquest dimecres va conversar amb Pedro Sánchez, ha dit al Parlament britànic que va ser "absolutament clara" amb el president del govern espanyol, a qui va traslladar que "la sobirania britànica de Gibraltar es protegirà" i que "la futura relació ha de funcionar per a tota la família del Regne Unit".

"Les negociacions estan ara mateix en un moment crític. Tots els nostres esforços s'han de centrar en treballar amb els nostres socis europeus per dur aquest procés a la seva conclusió final, en l'interés de tots els nostres pobles"

 

Theresa May, aquest dijous, davant del 10 de Downing Street (Reuters)

 

Espanya, per la seva banda, ha demanat garanties que mantindrà l'última paraula en qualsevol negociació futura al voltant del Brexit en la qual hi hagi Gibraltar involucrat.

Precisament aquest dijous, el govern del PSOE, a través del secretari d'Estat per a la UE, Luis Marco Aguiriano, ha afirmat que versions anteriors de l'acord del Brexit recollia la posició espanyola sobre Gibraltar però que a última hora s'ha modificat "amb nocturnitat i traïdoria", a petició de la mateixa Theresa May.

El portaveu de la Comissió Europea ha reconegut que, tot i el preacord, hi ha punts, com el del polèmic penyal, que s'han deixat en mans dels estats perquè siguin ells els que decideixin.

 

Picardo: "Si no es parla de sobirania podrem tenir una bona relació amb els nostres veïns"

Des de Gibraltar, el seu ministre en cap, Fabian Picardo, ha dit que podran asseure's a negociar amb Espanya quan es faci efectiu el Brexit, sempre que no es qüestioni la sobirania.

"Espanya no necessita un veto per tenir-nos en una taula. Sempre que no es parli de sobirania, restriccions o controls i que això es respecti, podrem tenir una bona relació amb els nostres veïns"

 

El ministre en cap de Gibraltar, Fabian Picardo, presentant el document sobre el Brexit en el Parlament del penyal (Reuters)

 

Davant del Parlament gibraltareny, Picardo ha assegurat que el seu govern ha aconseguit que es respectin totes les "línies vermelles" i no han fet "concessions" en matèria de "sobirania, jurisdicció i control" en la primera fase de les negociacions sobre el Brexit

 

PP: "És el més gran fiasco de la política exterior espanyola als últims 100 anys"

A Madrid, mentrestant, el Partit Popular ha carregat amb contundència contra la negociació del govern de Sánchez sobre Gibraltar en el marc del Brexit. "És el més gran fiasco de la política exterior espanyola als últims 100 anys", ha assegurat al Congrés el secretari de Relacions Internacionals del PP, José Ramón García-Hernández.

 

José Ramón García-Hernández acusa el govern espanyol de "no haver fet els deures" en la qüestió de Gibraltar

 

El dirigent popular ha acusat l'executiu de Sánchez de "no haver fet els deures" en la qüestió del penyal i ha dit que això es tradueix en un "fracàs sense pal·liatius" per a Espanya.

"La gent del Camp de Gibraltar es quedarà amb un pam de nas. Hi haurà d'anar Borrell a vendre els cacauets de la negociació i explicar-los que no hi ha cap referència de Gibraltar (···) Picardo està donant bots d'alegria"

 

ARXIVAT A:
Brexit Theresa May
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut