Brexit: May vol renegociar la qüestió d'Irlanda i rebutja un segon referèndum
- TEMA:
- Brexit
Theresa May vol tornar a anar a Brussel·les per parlar de la frontera irlandesa. La primera ministra britànica ha llançat la idea al Parlament de Westminster, on ha comparegut per explicar el pla B després del fracàs històric de l'acord del Brexit, rebutjat per una àmplia majoria la setmana passada.
Per evitar que el Brexit porti de nou una frontera dura entre les dues Irlandes, Londres i Brussel·les van pactar una solució proposada pels britànics, anomenada "backstop" o salvaguarda. La idea és que tot el Regne Unit continuarà formant part de la unió duanera europea mentre no hi hagi un acord millor sobre la relació futura amb la UE.
Aquesta fórmula, però, no agrada els defensors del Brexit perquè diuen que pot deixar atrapat el país a la Unió. Per això demanen canvis, com ara que la mesura tingui un límit de temps.
Aquesta preocupació la comparteix el DUP, el Partit Unionista Democràtic nord-irlandès, que sosté i pot fer caure el govern de Theresa May al Parlament. Per això la primera ministra ha promès que intentarà buscar una solució:
"El que estem fent és explorar amb diferents membres d'aquesta casa alguna mena de canvi en la solució per a la frontera irlandesa que asseguri que la cambra hi donarà suport."
May vol renegociar amb la UE la qüestió d'Irlanda, el punt més conflictiu de l'acord del Brexit (Reuters)
Però, un cop més, May ho té magre perquè el seu Brexit tiri endavant perquè qualsevol proposta cal que abans rebi el vistiplau dels 27 i la música, de moment, sembla que no agrada a Dublín, com ha deixat clar el vice-primer ministre irlandès, Simon Coveney:
"Posar un límit de temps a un mecanisme de seguretat com el de la frontera irlandesa significa que no hi ha mecanisme per cap banda."
May rebutja un segon referèndum i elimina la taxa a ciutadans de la UE
May intervé a la Cambra dels Comuns per parlar de l'estratègia que seguirà per buscar suport a l'acord del Brexit (EFE)
Al Parlament, Theresa May ha rebutjat un segon referèndum sobre el Brexit, amb l'argument que posaria en risc la "cohesió social" i la "fe en la democràcia" dels britànics:
"El nostre deure és implementar la decisió del primer [referèndum]. Em temo que un segon referèndum establiria un precedent difícil que podria tenir implicacions significatives en la manera com manegem els referèndums en aquest país.
Un segon referèndum demanaria una extensió de l'article 50. També penso que no s'ha reconegut prou que un segon referèndum podria trencar la cohesió social i fer que es menystingués la confiança en la democràcia."
Per intentar atreure els europeistes moderats al seu terreny ha anunciat que s'elimina la taxa que els ciutadans de la Unió Europea han de pagar per poder fer els tràmits necessaris per continuar al país.
Són més de 70 euros per un procés que aquest dilluns s'ha posat en marxa i que afecta més de tres milions i mig de persones, i que ja arrossega polèmica perquè, ara per ara, per fer-lo sense haver d'anar a una oficina del govern cal tenir un mòbil Android. Els iPhones, per qüestions tècniques, no valen.
- ARXIVAT A:
- Brexit Theresa May Unió Europea