Griner, estrella del bàsquet nord-americà, afronta una condemna de 9 anys de presó a Rússia
Griner, estrella del bàsquet nord-americà, afronta una condemna de 9 anys de presó a Rússia (Reuters/Ievguénia Novojenina)
Washington

Brittney Griner, traslladada a una colònia penal russa, on es denuncien treballs forçats

La jugadora de bàsquet nord-americana va ser condemnada a 9 anys de presó per tràfic de drogues perquè li van trobar oli de cànnabis a la maleta

Irene Vaqué ReigActualitzat

Rússia ha traslladat a una colònia penal lluny de Moscou Brittney Griner, l'estrella del bàsquet nord-americà condemnada a Rússia a 9 anys de presó per tràfic de drogues perquè li van trobar oli de cànnabis a la maleta.

Organitzacions internacionals han denunciat l'existència de presons en zones remotes de Rússia en condicions duríssimes per als interns i on s'arriben a fer treballs forçats. 

Els seus advocats han explicat a diversos mitjans nord-americans que l'han portat des d'un centre de detenció de Moscou cap a un altre recinte penitenciari, però han afegit que no tenen "cap informació sobre la localització exacta o la destinació final"

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha denunciat el trasllat de la medallista olímpica cap a una "remota colònia penal" a Rússia. 

"Esperem que les autoritats russes donin als nostres funcionaris de l'ambaixada accés regular a tots els ciutadans dels Estats Units detinguts a Rússia, inclosa la Brittney", ha afegit. 
 

La confirmació podria trigar dies 

El trasllat va començar el 4 de novembre, segons l'equip legal de Griner.

D'acord amb els procediments habituals a Rússia, tant els advocats de la jugadora com l'ambaixada dels Estats Units haurien de rebre una notificació un cop arribi a destinació, però aquest procés podria trigar un parell de setmanes. 

Generalment, els presoners viatgen per l'immens territori rus en trens especials, uns combois que van fent parades a les diferents presons, i sense possibilitat de comunicar-se.

Griner, tancada a la cel·la del centre de detenció on era fins ara
Griner tancada a la cel·la del centre de detenció on era fins ara (Reuters/Ievguénia Novojenina)

Fonts del Departament d'Estat han explicat que Rússia no els ha informat que portaria l'esportista a una colònia penal.

La setmana passada, la justícia russa va confirmar la condemna a la jugadora de l'equip rus UMMC Iekaterinburg, detinguda al febrer en un control de seguretat de l'aeroport de Xeremétievo, a Moscou.

Les autoritats russes van trobar al seu equipatge cartutxos de vapejador amb oli d'haixix, una substància il·legal a Rússia.

A l'agost, la justícia russa va condemnar l'atleta a una pena de nou anys. Les propostes d'intercanvi de presoners que hi ha hagut damunt la taula no han prosperat. 

Les colònies penals, hereves dels camps de treballs forçats soviètics 

Aquestes presons són hereves dels camps de treballs forçats de l'època soviètica, coneguts com a gulags

En molts casos es caracteritzen pel treball manual tediós i la falta d'higiene i d'accés a l'atenció mèdica, segons han denunciat interns i organitzacions com Amnistia Internacional. 

En comptes de cel·les, els presos s'allotgen en barracons i fan feines com elaborar aliments i fabricar roba, o, en altres casos, es dediquen a la construcció. 

Maria Aliókhina va complir-hi condemna durant dos anys per haver participat en la protesta del grup feminista Pussy Riot el 2012 a la catedral de Moscou.

La setmana passada, en una entrevista a l'agència Reuters, va explicar que eren 80 dones en un mateix espai amb només tres lavabos i sense aigua calenta. L'activista va comparar les condicions amb els camps de treball del gulag durant el règim de Ióssif Stalin. 

També ha denunciat la duresa de les condicions l'exmilitar Paul Whelan, un nord-americà condemnat a Rússia per espionatge. Segons la seva família, el privaven de dormir i de la medicació que necessitava. 

I Amnistia Internacional ha denunciat la vulneració de drets de l'intern Aleksei Navalni, l'opositor rus condemnat que va sobreviure a un enverinament i que suma condemnes per més de 10 anys de presó.

Brittney Griner, durant un partit amb la selecció dels Estats Units
Brittney Griner durant un partit amb la selecció dels Estats Units (Europa Press)

Des del Centre de Recerca per a Estudis de l'Est (OSW) han denunciat que la majoria de presons russes són colònies penals.

En un informe del 2019, aquest organisme va quantificar en més de 800 les presons d'aquesta mena al país, la majoria construïdes durant la Unió Soviètica i comparades per les organitzacions de drets humans amb els gulags.

L'OSW afirmava a l'estudi que estan situades en zones remotes, on s'aprofita la proximitat amb els recursos naturals.

El trasllat, afegeix, se sol fer en trens en què grups de deu presoners ocupen un compartiment de 3,4 metres quadrats i sense que ni els convictes ni els seus familiars sàpiguen cap on els porten. 

L'estudi explica que hi ha quatre tipus de colònies penals i cadascuna té un règim especial. 

ARXIVAT A:
RússiaEstats Units
Anar al contingut