La gent gran és un dels col·lectius de més risc (CCMA)

Brot de coronavirus en una residència d'avis a la Pobla de Segur: 39 positius i 8 morts

La crisi del coronavirus té un gran impacte als centres geriàtrics i cada cada dia són més les residències que denuncien la situació límit que viuen
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El coronavirus Covid-19 té una incidència molt important a les residències, on viu un dels col·lectius més vulnerables: la gent gran. Fins fa dos dies no hi havia xifres d'afectació, però en les últimes hores el govern n'ha començat a donar.

Dimecres va comptabilitzar uns 300 morts i, 24 hores després, la xifra superava els 500. I és que, a Catalunya, de les 64.000 persones que viuen en centres geriàtrics, unes 1.200 estan diagnosticades, més de 200 s'han hagut d'ingressar i -la dada més greu- 511 han mort. És a dir, el 25% dels morts a Catalunya per Covid-19.

 

 

 

Pel que fa als professionals, uns 75.000, n'hi ha 3.700 d'aïllats, perquè estan confinats o perquè estan malalts. Davant aquesta crisi, no hi ha dia que no se sàpiga la situació límit d'algun centre.

 

 

 

El mapa de la incidència que l'epidèmia té a Catalunya, i que Salut va actualitzant basant-se en els tests positius fets, mostra que, amb 39 casos, l'àrea bàsica de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, és on n'hi ha la proporció més gran si es mira en relació amb els habitants que hi ha.

El principal focus localitzat d'aquest municipi es troba al Centre Geriàtric del Pirineu. Dels 68 padrins que hi havia fa quinze dies vivint en aquesta residència, n'han mort 8.

Des de l'inici del brot, hi ha hagut 39 casos positius: 16 treballadors, que es troben aïllats a casa seva, i 23 persones residents que han estat traslladades a les plantes 1 i 2 de la residència. D'aquesta manera, la tercera planta està reservada únicament per a aquells que no presenten cap símptoma.

Tot i que la situació està més controlada que fa quinze dies, personal del CAP Pallarès, que treballa com a suport a la residència, denuncia que els tests han arribat amb comptagotes, que només es poden demanar quan hi ha simptomatologia i, si els tests s'haguessin pogut fer abans, la situació seria diferent.

 

 

 

Els que segueixen confinats al centre són el centenar de persones grans de la residència Nostrallar dels Pallaresos, al Tarragonès, on hi ha 22 afectats i 1 mort. Els familiars desconfien de la gestió de la direcció, que reconeix haver-los avisat molt tard de la situació.

L'ajuntament, a més, ha requerit la presència de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Ho fa, diu, per la "informació esbiaixada facilitada per la residència, les preocupacions rebudes per part dels familiars dels residents i treballadors del centre, la manca de mitjans del mateix ajuntament i l'augment exponencial de casos confirmats de coronavirus".

La Generalitat ha reconegut errors en la gestió i també ha demanat ajuda a l'exèrcit per desinfectar 84 residències més.

La malaltia ha entrat en un 30% de les residències de Catalunya. Unes dades que no coincideixen amb la situació a Barcelona, on, segons ha informat la seva alcaldessa, Ada Colau, les residències afectades per coronavirus són 7 de cada 10.

Per la seva banda, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha demanat a la Generalitat un increment de tests i de proves PCR per al personal i usuaris de les residències, per ser "un focus de vulnerabilitat". Així ho ha anunciat aquest divendres en una roda de premsa telemàtica conjunta amb els alcaldes de la resta de municipis confinats de la Conca d'Òdena.


Intervenció de les residències privades

La Generalitat ha pres algunes mesures per intentar pal·liar ara aquesta situació a les residències com, per exemple, intervenir-ne algunes de privades. Una d'aquestes és la Prat, de Tona, que des d'aquest divendres començarà a operar a mans d'una altra empresa.

L'Ajuntament de Tona denuncia que la intervenció ha arribat massa tard. El consistori culpa els responsables del centre de "mala gestió" i diu que s'ha arribat a una situació "límit" i de "caos organitzatiu".

Des de dilluns, es reclamava ajuda urgent i l'Ajuntament es va fer càrrec de la coordinació de la residència, amb l'ajuda de persones voluntàries.

Després d'una inspecció per part de la delegació del Departament de Família i Afers Socials a la residència es va constatar la situació de gravetat i la incapacitat de la residència per garantir les necessitats bàsiques de les residents.

El centre havia quedat pràcticament sense treballadors, directora inclosa, per contagi del virus. Hi ha una quinzena d'interns aïllats per Covid-19 a la tercera planta i la darrera setmana hi han mort cinc persones.

A Premià de Mar, el Servei Català de la Salut de la Generalitat ha intervingut la residència de Ca n'Amell, després de constatar una gestió irregular del centre. Fins l'1 d'abril no va comunicar la mort de dues persones per coronavirus, malgrat que des del dia 23 de març el Centre d'Assistència Primària els reclamava les dades de pacients i possibles afectats.

Segons fonts de CatSalut, hi ha un grup de residents sospitosos d'haver desenvolupat coronavirus, ara controlats i supervisats per professionals d'assistència primària. L'Ajuntament de Premià de Mar no descarta emprendre accions legals.


Nou espai per gent gran amb símptomes lleus a Girona

Per altra banda, la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies ha posat en marxa un centre per atendre la gent gran amb símptomes lleus de coronavirus, que viuen en residencies de la província de Girona.

Un nou espai que s'havia de posar en funcionament en els propers mesos i que compta amb 147 places. En aquest centre, s'hi aniran reubicant aquells residents dels quals no se'n pugui garantir un aïllament correcte o que, als seus centres, els hi falti personal.

Les primeres 10 persones traslladades provenen d'una residència de Sant Hilari Sacalm. El 40% dels residents i el 20% de la plantilla han donat positiu.

Segons la conselleria, aquest centre també podrà acollir temporalment usuaris de residencies que hagin sigut hospitalitzats per Covid-19 i que no puguin tornar al seu centre residencial habitual, així com gent gran atesa al seu domicili amb símptomes lleus, quan Atenció Primària i les Àrees Bàsiques dels Serveis Socials detectin la necessitat d'oferir-los aquest espai.

La conselleria ha encarregat la gestió del servei a l'empresa pública Sumar i l'assistència primària es farà des d'Atenció Primària, del departament de Salut.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut