Brot d'Ebola "sense precedents" a Guinea i Libèria, on ja han mort vuitanta-dues persones
El nou brot ja ha arribat a la capital, Conakry. De moment, el Senegal ja ha tancat les fronteres per evitar el contagi d'aquesta soca d'Ebola, que té un percentatge de mortalitat del 90%.
Hi ha hagut un nou nou brot d'Ebola al sud-est de Guinea, en àrees poc poblades d'aquesta regió, i la setmana passada ja es van confirmar les primeres morts a la capital, Conakry, on viuen dos milions de persones. En aproximadament un mes ja han mort setanta-vuit persones a Guinea i quatre més a Libèria. La seva distribució geogràfica no té precedents i n'està complicant l'eradicació. Les autoritats demanen a la població que extremi les mesures d'higiene.
El virus es transmet a través del contacte de líquids com la sang, la saliva, la suor o els fluids sexuals, i, de moment, no hi ha cap vacuna per prevenir-lo.
Michel Van Herp, epidemiòleg de Metges Sense Fronteres, explica la dificultat que tenen per ajudar la població: "No hi ha tractament. No hi ha cap medicament que mati el virus. La nostra feina consisteix a ajudar les persones infectades perquè no es deshidratin i puguin generar anticossos per eliminar el virus".
Ara, la principal prioritat és evitar que l'epidèmia es propagui als hospitals. Però, Gregory Hartl, portaveu Organització Mundial de la Salut, adverteix que justament això és molt difícil: "Normalment, en els casos de brots d'Ebola, una de les coses més difícils és controlar la infecció al carrer per evitar que el virus es propagui als hospitals".
Al carrer, el govern de Guinea ha prohibit el consum d'un dels aliments més preuats, el ratpenat, perquè es creu que aquest animal és un dels possibles transmissors.
De moment, el Senegal ja ha tancat les fronteres per evitar el contagi d'aquesta soca d'Ebola, que té un percentatge de mortalitat del 90%.