El sultà de Brunei, Hassanal Bolkiah, reunit amb el president de Vietnam, Nguyen Phu Trong (Reuters)
El sultà de Brunei, Hassanal Bolkiah, reunit amb el president de Vietnam, Nguyen Phu Trong (Reuters)

Brunei vol imposar la lapidació per delicte d'homosexualitat i adulteri

El país asiàtic té previst aprovar la setmana que ve una reforma del Codi Penal molt criticada per organitzacions a favor dels drets humans

RedaccióActualitzat

Brunei té previst aprovar la setmana que ve la pena de mort per lapidació com a càstig per als homosexuals, els adúlters o els violadors.

El nou Codi Penal incorpora una nova llei anti-LGTBI que també preveu l'amputació d'un peu o d'una mà per a qui robi. A més, grups de musulmans estaran obligats a veure l'aplicació de la condemna. Aquests canvis s'aprovaran, en principi,, en una sessió el dimecres 3 d'abril.

Brunei va ser el primer país de l'est d'Àsia a introduir la xària, és a dir, la llei islàmica que regula el conjunt d'activitats públiques i privades de la vida dels musulmans. El 2014, el govern va incloure al codi penal multes o penes de presó per l'embaràs fora del matrimoni o no resar els divendres.

Actualment, l'homosexualitat és castigable a Brunei amb fins a deu anys de presó, però els canvis penals recullen la pena de mort per lapidació o bé per fustigació.

 

Crítiques de les associacions de drets humans
 

Diverses organitzacions de drets humans estan intentant convèncer el govern que aturi aquesta llei. La fundació OutRight Action International o el grup The Brunei Project en són algunes. El fundador d'aquesta última, Matthew Wolfe, ha dit que no hi ha temps per perdre:
 

"Estem intentant posar pressió sobre el govern de Brunei, però s'ha de tenir en compte que hi ha poc temps fins que les lleis tinguin efecte".


La investigadora d'Amnistia Internacional a Brunei, Rachel Chhoa-Howard, exigeix que el país compleixi amb la Declaració Universal de Drets Humans:
 

"El país ha d'aturar immediatament els plans per implementar aquests càstigs cruels i revisar el seu Codi Penal en compliment de les seves obligacions amb els drets humans.  La comunitat internacional ha de condemnar urgentment el moviment de Brunei"

ARXIVAT A:
LGTBIDrets humans
Anar al contingut