
Brussel·les acceptaria desviar els trens de matèries perilloses que travessen nuclis poblats
Una plataforma ciutadana ha aconseguit portar al Parlament Europeu la seva petició d'allunyar aquests combois de poblacions com Tarragona, Altafulla o Torredembarra, tot i que Brussel·les deixa clar que la competència és exclusiva del govern espanyol
El Camp de Tarragona s'ha sentit aquest dimarts a Europa. Amb una unitat difícil de trobar en els temps que corren, tots els partits amb representació al Parlament i diversos organismes econòmics i socials del territori han donat suport a la petició presentada per la plataforma Mercaderies per l'Interior. Aquesta entitat fa anys que exigeix que els trens de mercaderies perilloses deixin de travessar els nuclis urbans de poblacions com Tarragona, Altafulla i Torredembarra.
Després d'admetre a tràmit la queixa d'aquesta plataforma per la via d'urgència, la qüestió ha arribat finalment a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu.
Què ha dit Brussel·les?
La Comissió Europea assegura que entén la preocupació i obre la porta a acceptar un desviament del traçat, però sempre que el plantegi el govern espanyol. Wojciech Sopinski és assessor de la Direcció General de Mobilitat:
"La Comissió Europea està plenament d'acord que si hi ha una alternativa interior viable, aquesta solució és benvinguda."
La plataforma Mercaderies per l'Interior creu, però, que Brussel·les també és responsable del traçat que posa en perill les poblacions per on passen aquestes mercaderies.
Els membres d'aquesta entitat ciutadana recorden que el corredor mediterrani ha rebut ajudes de la Unió Europea precisament amb l'objectiu de segregar les mercaderies ferroviàries per una via eficient i exclusiva. I en aquest sentit, lamenten que, malgrat això, a Catalunya passarà tot el contrari si no s'hi posen solucions.

No perden l'esperança
La defensa de la petició de Mercaderies per l'Interior davant del Parlament Europeu l'ha fet el catedràtic de Dret Civil de la Universitat Rovira i Virgili Sergio Nasarre:
"Tinc l'esperança que Europa ens faci cas i que desviïn totes les mercaderies perilloses per l'interior, lluny de nuclis poblats."
Com a mínim, el Parlament Europeu ha acordat mantenir oberta la queixa i demanar més informació a Brussel·les sobre els informes d'impacte ambiental i possibles traçats alternatius. Una petita victòria tenint en compte que els socialistes europeus volien donar per tancada la demanda avui mateix.
Què denuncia la plataforma?
Un informe de Mercaderies per l'Interior estima que l'accident d'un tren carregat amb productes químics podria causar entre 100 i 200 víctimes al seu pas per un nucli urbà. I encara posen un altre exemple: l'explosió d'un carregament de butà a l'estació de Tarragona tindria afectacions en un radi de 600 metres i arribaria fins a la meitat de la Rambla Nova.
El catedràtic de la URV Sergio Nasarre, que també ha dirigit l'informe, alerta que quan es recuperi la circulació de trens, un cop acabin les obres al túnel de Roda de Berà, el perill --com a mínim-- es triplicarà perquè augmentarà molt la circulació de productes perillosos per aquestes vies.
Nasarre afegeix que algunes de les solucions plantejades per Adif per minimitzar els riscos que impliquen els trens de mercaderies perilloses no són gaire bones:
"La solució de posar pantalles, compte! Perquè les pantalles no paren les vibracions, ni les fuites tòxiques, ni les llengües de foc que provoquen aquest tipus de mercaderies."
A l'informe es parla de tota mena de mercaderies perilloses, com ara gasos tòxics o inflamables.
Via de risc molt alt
Des de la plataforma Mercaderies per l'Interior insisteixen que el traçat actual no compleix amb les directrius europees. De fet, entre Tarragona i Barcelona aquesta via és considerada de risc molt alt: travessa 145 municipis.

A més, les vies per on passen les mercaderies perilloses no haurien d'estar a menys de 75 metres d'edificis habitats, però en poblacions com Tarragona, Altafulla o Torredembarra passen molt més a prop d'alguns edificis i cases.
I encara una dada més. Només per la línia que va del port de Tarragona a Sant Vicenç de Calders hi circulen cada any més de 200.000 tones de mercaderies, el 40% de les quals són materials molt inflamables, com àcid clorhídric i butà.
Des de la plataforma també denuncien que en el tram que va de Sant Vicenç de Calders a Vila-seca totes les mercaderies aniran per la mateixa via que les persones, i alerten que això --a banda d'un perill per a la salut i la vida de les persones-- també pot generar un col·lapse en el transport i perjudicis pel medi ambient i el patrimoni històric.
Una solució assequible
Davant de tots aquests perills, des de Mercaderies per l'Interior insisteixen que la seva proposta per allunyar els trens amb mercaderies perilloses dels nuclis de població és assumible tant des d'un punt de vista econòmic com d'execució.
Asseguren que "només" suposaria una inversió d'uns 20 milions d'euros, amb un període d'execució d'un any i mig. A més, subratllen que no caldria fer obres. El transport ferroviari perillós es podria desviar per traçats ja existents d'alta velocitat i recuperant alguns trams de via que ara no s'utilitzen.