Breton ha recordat al propietari de TikTok que "amb audiències joves cal una responsabilitat més gran" (CCMA)

Brussel·les amenaça de prohibir TikTok a Europa si no protegeix els menors

El comissari de mercat interior ha advertit la companyia que ha d'evitar que continguts nocius i "potencialment mortals" arribin a infants i adolescents
Actualitzat
TEMA:
TikTok

Els vídeos que mostren menors en actitud sexual en locals d'oci que s'han viralitzat en les últimes setmanes, com el cas de la discoteca Waka de Sant Quirze del Vallès o el d'adolescents "perreant" a la sala Pampara, a Barcelona, no s'haurien d'haver publicat mai en xarxes socials com Twitter o TikTok si aquestes plataformes haguessin complert les seves pròpies regles de protecció de menors.

En tots dos casos, per mostrar sexe explícit o una actitud clarament sexual, d'una banda, i tractar-se de menors, per una altra, no s'haurien d'haver pogut distribuir en xarxes socials com TikTok, encara que després els mateixos autors o un moderador els eliminessin. Un cop viralitzats, el mal ja està fet i és molt difícil, o gairebé impossible, eliminar-los o controlar-ne la difusió.

Per evitar més casos com aquest i pel perill que representen per a infants i adolescents, la Comissió Europea ha recordat a TikTok la responsabilitat que té i ha amenaçat la plataforma amb sancions, o fins i tot de prohibir-la a la UE, si no protegeix els menors i evita que tinguin accés a continguts nocius i "potencialment mortals."

És el missatge que ha traslladat el comissari de Mercat Interior Thierry Breton al conseller delegat de TikTok, Shou Zi Chew, en una reunió virtual que han tingut aquest dijous.

Durant la trobada, Breton ha advertit l'empresari que "amb audiències joves cal una major responsabilitat" i no ha descartat prohibir TikTok al mercat interior europeu si no són més curosos amb el control de continguts:

"No és acceptable que darrere característiques aparentment divertides i inofensives, els usuaris triguin segons a accedir a contingut nociu i, a vegades, fins i tot potencialment mortal."

Breton també ha recordat a la companyia que no poden cedir les dades dels usuaris a tercers països com la Xina.

Data límit: l'1 de setembre

Segons fonts oficials, Breton va demanar a Chew, de manera "molt explícita", que la companyia respecti la normativa de protecció de dades i la nova llei de serveis digitals que les grans plataformes han de complir, com a molt tard, a partir de l'1 de setembre.

En un missatge penjat a Twitter, el mateix comissari ha explicat que ha reclamat a Chew "resultats", i no només "esforços", en la protecció dels menors:

La Comissió demana a TikTok que implementi la nova llei de serveis digitals "molt abans" de l'1 de setembre (Reuters/ Dado Ruvic)

Les sancions previstes per la llei

La normativa europea obliga les plataformes a eliminar el contingut il·legal i millorar la transparència sobre el funcionament dels algoritmes que determinen què veuen els usuaris a Internet.

Si incompleixen la llei de forma reiterada, Brussel·les podrà multar-les amb el 6% de la seva facturació global o, fins i tot, prohibir que operin a la Unió Europea.

"No dubtarem a adoptar el màxim de les sancions previstes per protegir els nostres ciutadans si les auditories no demostren un compliment total de la normativa", ha advertit Breton a Chew, a qui ha demanat que apliqui les noves regles "molt abans" de la data límit de l'1 de setembre.

Entre els objectius de la nova llei, hi ha protegir millor els consumidors i els drets fonamentals en línia; establir un marc de transparència i de rendició de comptes sòlid i clar a les plataformes online; impulsar la innovació, el creixement i la competitivitat al mercat únic; i garantir una menor exposició a continguts il·lícits.

La setmana passada, el conseller delegat de TikTok ja es va reunir a Brussel·les amb quatre comissaris europeus: la vicepresidenta de la Comissió per a l'Era Digital, Margrethe Vestager; la comissària de Valors i Transparència, Vera Jourová; el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la d'Interior, Ylva Johansson.

Vestager recordava aquest dimecres a les plataformes digitals la seva responsabilitat amb els continguts que difonen, i tant Vera Jourová com Didier Reynders van insistir, després de la reunió presencial amb Chew, en l'obligació de TikTok de protegir les dades personals dels ciutadans comunitaris:

 

Espionatge a través de TikTok

El comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, també ha expressat al responsable de TikTok la seva "preocupació" per les informacions sobre la transferència de dades d'usuaris a tercers països, principalment la Xina, i per les revelacions sobre l'espionatge a periodistes als Estats Units a través d'aquesta plataforma.

Segons va publicar la revista Forbes, ByteDance, l'empresa propietària de TikTok feia servir aquesta xarxa social per monitoritzar la ubicació física dels periodistes nord-americans fent servir les seves adreces IP, una informació que va portar la companyia a destituir el seu auditor en cap i el Congrés dels Estats Units a prohibir que diputats i treballadors s'instal·lin l'aplicació als mòbils oficials.

A més, Breton també ha demanat a Chew que la plataforma cooperi amb la investigació que està fent la Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda des de l'any 2021 sobre el trasllat de dades d'usuaris a la Xina i com es gestionen les dades dels menors.

Toc d'atenció, també, a Elon Musk

A finals de novembre, Breton també es va reunir amb Elon Musk, a qui va recordar els compromisos adquirits i les normes comunitàries, en plena polèmica per la manera com el nou propietari de Twitter està canviant la regulació del contingut d'aquesta xarxa social en nom de la llibertat d'expressió.


Fins i tot la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha convidat Musk a comparèixer davant l'Eurocambra per explicar el seu projecte, una invitació a la qual l'empresari encara no ha contestat.

ARXIVAT A:
TikTok Unió Europea Xarxes socials Menors
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut