Brussel·les aprova més sancions a Rússia pels "referèndums" a Ucraïna
Els líders de les repúbliques autoproclamades porten a Moscou els resultats dels "referèndums" per reclamar l'annexió
Mentre els líders prorussos d'Ucraïna, amb els resultats dels "referèndums" a la mà, viatgen a Moscou per demanar l'annexió a Rússia, la Comissió Europea proposa als estats membres ampliar les sancions.
Proposen limitar el preu del petroli rus a tercers països i afegir noves restriccions al comerç amb Rússia, i ampliar la llista negra de persones que tenen prohibida l'entrada a la UE, per donar suport a la guerra contra Ucraïna.
La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, ha anunciat el vuitè paquet de sancions per debilitar l'economia russa.
"Estem aïllant i colpejant encara més l'economia de Rússia. No acceptem referèndums falsos ni cap forma d'annexió a Ucraïna. I estem decidits a fer pagar al Kremlin aquesta nova escalada."
Les noves mesures, que ha explicat la presidenta de l'executiu europeu aquest dimecres durant una roda de premsa amb el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, hauran de ser aprovades pels 27 membres de la UE per unanimitat per ser adoptades.
Limitar el preu del petroli rus
Una de les mesures anunciades és la de limitar el preu del petroli rus per a tercers països. Von der Leyen ha recordat que la UE ja va acordar prohibir la compra de petroli rus i el seu transport marítim a partir del 5 de desembre, però ha dit que "alguns països en desenvolupament encara necessiten certs subministraments de petroli rus, a preus baixos. És per això que el G7 va acordar en principi la introducció d'un límit al preu del petroli rus per a tercers països", ha afegit.
"Aquest límit del preu del petroli ajudarà a reduir els ingressos de Rússia d'una banda i, de l'altra, a mantenir l'estabilitat del mercat energètic mundial."
La Comissió també ha proposat ampliar la llista de productes que ja no es poden exportar a Rússia.
S'afegiran noves prohibicions a les importacions de productes russos, sobretot de productes tecnològics per a la guerra, per valor de 7.000 milions d'euros, ha dit von der Leyen
"L'objectiu és privar el complex militar-industrial del Kremlin de tecnologies clau. Aquestes són, per exemple, components aeronàutics addicionals o components electrònics i substàncies químiques específiques."
Amb tots els paquets de sancions, la Unió Europea haurà deixat de pagar 90.000 milions d'euros a Rússia.
Una altra mesura és la de prohibir als ciutadans dels estats membres participar en els òrgans de direcció de les empreses públiques russes. "Rússia no s'hauria de beneficiar del coneixement i l'experiència europees", ha dit la presidenta de la Comissió.
Una idea pensada per evitar casos com el de l'excanceller alemany Gerhard Schröder, que havia treballat per a la principal petroliera russa.
Ampliar la llista negra de la UE
El cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, per la seva banda, ha anunciat que es vol ampliar la llista negra de persones que tenen prohibida l'entrada a la UE i se'ls han congelat els béns, als líders prorussos de les regions de Lugansk, Donetsk, Kherson i Zaporíjia implicats en l'organització dels "referèndums d'annexió".
També s'hi afegirien els oficials militars i actors econòmics "que no seran necessàriament russos, però que eludeixen les sancions europees", ha explicat.
Els Estats Units, alhora que urgeixen els seus ciutadans a marxar de Rússia, també han anunciat més sancions que tinguin impacte financer i sobre la capacitat de Moscou per produir energia, ha dit aquest dimecres el cap de coordinació de sancions del Departament d'Estat dels Estats Units. Jim O'Brien ha defensat, davant d'alguns senadors que ho posaven en dubte, l'eficàcia de les sancions, que "estan empenyent l'economia russa a la vora del precipici", ha dit.
Els líders prorussos demanen l'annexió
Els líders prorussos de Donetsk i Lugansk han viatjat expressament a Moscou per demanar formalment l'annexió, juntament amb Kherson i Zaporíjia, amb els resultats dels "referèndums".
Els dirigents d'aquestes províncies han difós missatges adreçant-se a Putin. Denís Puixilin, líder de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, diu:
"Arriscant les seves vides, (els membres de les comissions electorals) s'han adreçat a 2 milions de ciutadans que de manera aclaparadora han expressat el desig d'esdevenir part d'un gran país: Rússia."
I Leonid Pàssetxnik, de l'autoproclamada República Popular de Lugansk, recorda a Putin els anys de lluita: "Estimat Vladímir Vladímirovitx, durant els últims 8 anys els ciutadans de la República Popular de Lugansk han sofert tirotejos i genocidi per part del règim de Kíiv."
El ministeri d'Afers Estrangers rus ha dit que "els resultats d'aquest plebiscit parlen per si mateixos: els habitants del Donbass, Kherson i Zaporíjia no volen tornar a la seva vida anterior i han fet una elecció conscient i lliure a favor de Rússia".
El cap de la cambra alta del Parlament rus ha dit que podria considerar la incorporació de les quatre regions el 4 d'octubre, tres dies abans del 70è aniversari de Putin.
"Referèndums", farsa il·legal
Molts ciutadans d'aquestes províncies que no volen l'annexió asseguren que tot plegat ha estat una farsa, com la Liudmila Poritx, evacuada de la província de Zaporíjia.
"Vaig veure membres de la comissió electoral que omplien ells mateixos les butlletes mentre seien dins el cotxe. Ho vaig veure amb els meus ulls."
Temen que Moscou tiri endavant amb els seus plans.
L'ONU ja ha dit que no dona cap validesa als resultats d'aquestes consultes, Kíiv i occident consideren els "referèndums" com una farsa il·legal.
El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha qualificat els "referèndums" d'il·legals amb resultats manipulats.
EU denounces holding of illegal "referenda" and their falsified outcome.
Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 28, 2022
This is another violation of Ukraine's sovereignty + territorial integrity, amidst systematic abuses of human rights.
We commend the courage of Ukrainians, who continue to oppose & resist Russian invasion.
"Aquesta és una altra violació de la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna, en un context de violacions sistemàtiques dels drets humans", ha escrit a Twitter.
Però al Kremlin tant li fa, i a la plaça Roja ja preparen l'escenari per anunciar l'annexió, sota l'eslògan "Junts per sempre".
I el Ministeri de Defensa rus difon imatges des del punt més oriental del país, davant la costa del Japó, dels nous contingents que estan reclutant per continuar l'operació militar especial, com en diuen ells, a Ucraïna.
En previsió del que tot plegat pugui desencadenar, governs com el dels Estats Units, Bulgària, Estònia i Polònia ja han demanat als seus ciutadans que són a Rússia que abandonin el país.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaRússiaUcraïna