Una reforma de la normativa permet a les autoritats locals de Brussel·les assumir la gestió d'habitatges buits per fer front a la crisi d'habitatge a Bèlgica (PxHere)

La ciutat de Brussel·les requisa per primer cop una casa buida per posar-la en lloguer social

La normativa permet a les autoritats assumir temporalment la gestió d'habitatges que fa més de dotze mesos que estan buits, fins i tot sense el consentiment del propietari
Jordi Martínez Pallejà Actualitzat
TEMA:
Habitatge

La regió de Brussel·les ha assumit per primer cop la gestió d'un habitatge privat buit per llogar-lo a persones en situació de vulnerabilitat. Es tracta d'una normativa reformada que permet intervenir un habitatge buit de manera temporal després d'arribar a un acord amb el propietari. Però la llei permet fer-ho fins i tot sense el seu consentiment.

Els pisos ha de fer almenys dotze mesos que estan desocupats. Si necessiten unes obres de reforma, la regió de Brussel·les les paga per avançat i, després, el propietari ho torna al cap de nou anys amb els lloguers rebuts.

El primer immoble que s'ha decidit intervenir és una casa unifamiliar situada al barri de Woluwe-Saint-Pierre de la capital belga, que estava deshabitada des del 2014. Ara mateix hi ha en tràmit mig centenar d'expedients més.
 

La recerca de pisos buits

La reforma, impulsada per la secretària d'Estat d'Habitatge de Brussel·les, la socialista Nawal Ben Hamou, permet a les autoritats locals i a les agències d'habitatge social requisar aquests habitatges per fer front a la crisi de l'habitatge a Bèlgica.

Per detectar els edificis potencials, s'ha creat un inventari en línia de les cases i pisos desocupats, que creua dades com el cadastre o el consum d'aigua o energia i els complementa amb enquestes 'in situ' per verificar la informació i descartar els que no compleixin els requisits.

Tot seguit, els immobles desocupats injustificadament es denuncien a les autoritats locals, que contacten amb els propietaris per buscar solucions. Si hi ha una negativa a cooperar, poden activar el dret a gestionar l'habitatge.

Al mateix temps, la regió de Brussel·les es compromet a pagar per avançat les obres perquè l'immoble compleixi la normativa fins a un màxim de 1.100 euros per metre quadrat. Aquesta partida es reemborsa a través dels lloguers durant un període mínim de nou anys.

ARXIVAT A:
Habitatge Bèlgica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut