L'eurocomissari d'Economia, Paolo Gentiloni (ACN)

Brussel·les dona aire als estats i manté suspeses les regles de deute i dèficit un any més

La Comissió Europea vol donar marge als governs europeus per respondre a l'impacte de la guerra a Ucraïna
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Comissió Europea

La Comissió Europa proposa mantenir suspeses les regles de deute i dèficit el 2023. Brussel·les vol allargar així un any més una mesura que va impulsar al març del 2020 per permetre als estats gastar el que fos necessari per fer front a la pandèmia. Això suposa, a la pràctica que no hauran de limitar el dèficit al 3% del PIB ni el deute al 60%

Inicialment, l'executiu comunitari s'havia inclinat per tornar a aplicar les regles fiscals l'any que ve, però la invasió russa d'Ucraïna l'ha fet canviar de plans.

Segons ha explicat l'eurocomissari d'Economia, Paolo Gentiloni, l'ampliació a l'any que ve de la suspensió de les regles fiscals permetrà als estats "adaptar-se ràpidament" a unes circumstàncies que "evolucionen molt".

"La pròrroga de la clàusula reconeix l'elevada incertesa i els grans riscos en una situació en què l'economia europea està lluny de la normalitat."


L'eina, segons Gentiloni, permetrà que la política fiscal de cada estat "pugui reaccionar amb rapidesa" amb mesures temporals i específiques i "amb la prudència fiscal necessària per garantir la sostenibilitat".

Amb tot, l'eurocomissari d'Economia ha remarcat que la intenció no és que els estats tinguin una "despesa il·limitada", sinó ajudar-los a "continuar la transició" d'un suport "universal" a un de "més dirigit".

La Comissió, a banda de fer una crida als estats a la prudència, demana invertir en transformació verda, que de retruc hauria d'ajudar a mitigar la crisi de l'energia.  


A Espanya, que no estiri més el braç que la màniga

A Espanya, Brussel·les li fa recomanacions específiques: que no augmenti la despesa corrent, és a dir, que no estiri més el braç que la màniga. I que tingui en compte que els alts índexs d'atur juvenil i l'excés de deute públic i privat reclamen solucions.

A més, la Comissió no s'oblida que Madrid té deures a fer per reformar el sistema fiscal i el de les pensions, però li dona marge perquè pugui concretar aquestes reformes no abans del 2023.

ARXIVAT A:
Comissió Europea
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut