El preu del gas té impacte en la factura de la llum (Stefan Sauer/Europa Press)

L'aprovació del topall del gas s'ajorna a divendres, a l'espera del vistiplau de la UE

El govern espanyol espera que llavors sí que tindrà l'autorització de Brussel·les, que ja confiava a tenir aquest dilluns
Actualitzat
TEMA:
Energia

El govern espanyol ajorna a divendres l'aprovació del topall del gas en un consell de ministres extraordinari. Aquest dimarts no ho ha pogut fer perquè faltava la llum verda definitiva de Brussel·les al topall de gas per a Espanya i Portugal, el pla dels dos governs per abaratir el rebut de la llum, una rebaixa que han de notar bona part dels consumidors i que s'està fent esperar.

La mesura hauria de beneficiar de manera immediata els 10 milions de consumidors que tenen l'electricitat contractada al mercat regulat.

Tot plegat, després que aquest dilluns la Comissió Europea matisés que encara no hi ha donat llum verda malgrat que el govern espanyol i el primer ministre portuguès, António Costa, havien anunciat que sí que la tenien.

La CE va precisar que no és que hagi pres cap decisió "formal" que aprovi el pla d'Espanya i Portugal, sinó que ha compartit amb tots dos països una avaluació "preliminar".

El primer ministre portuguès havia dit als periodistes a la sortida de la reunió:

"Avui mateix al matí, la Comissió Europea ha donat llum verda a la proposta portuguesa i espanyola per evitar la contaminació del preu de l'electricitat per la pujada del gas. És una mesura de gran abast."

El govern espanyol també va afirmar que la proposta tenia llum verda i que s'estava treballant per poder portar-la al Consell de Ministres d'aquest dimarts o al més aviat possible.

Després del comunicat de la CE negant que hi hagués una decisió, el Ministeri ha assegurat que és el procediment habitual i que es tracta d'una preautorització.


En què consisteix l'excepció ibèrica

La proposta acordada que està pendent de l'aprovació de Brussel·les consisteix a aplicar un topall de 50 euros el megawatt/hora, més dels 30 que proposaven d'entrada els dos països.

El que s'ha conegut com l'excepció ibèrica hauria de repercutir en el preu final de l'electricitat al mercat majorista i hauria de rebaixar també el rebut del consumidor final que estigui al mercat regulat. No afectaria el que està al mercat lliure i que hagi pactat un preu fix amb la seva comercialitzadora.

A finals de març, el president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès van arrencar el vistiplau dels socis europeus i van aconseguir el compromís dels 27 per poder crear aquesta mesura.

ARXIVAT A:
Energia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut