Brussel·les investiga la indemnització que va cobrar l'empresa del magatzem de gas Castor
La denúncia l'ha presentada la patronal catalana CECOT i la Comissió Europea ha demanat informació al govern espanyol per aclarir si es tracta d'una "ajuda indeguda d'estat"
La Comissió Europea (CE) ha demanat informació sobre la indemnització que va cobrar l'adjudicatària del magatzem de gas Castor, però no té una investigació formal oberta. La Comissió ha anunciat a la patronal catalana Cecot que s'ha requerit informació sobre el procediment al govern espanyol, arran de la denúncia que va presentar aquesta associació empresarial. Davant la notificació de Brussel·les, la Cecot veu "indicis" que l'actuació no hagi estat l'adequada. El govern espanyol ha de respondre ara a la CE abans de mitjans de febrer. Un cop ho faci, la Comissió "analitzarà" l'escrit i demanarà informació addicional, "si ho considera necessari".
El president de la Cecot, Antoni Abad, diu que el tema de fons és la possible "ajuda indeguda de l'Estat", a la qual es refereix la Comissió. El govern espanyol va aprovar una indemnització de 1.350 milions d'euros per a la constructora pel cessament d'activitat. La denúncia presentada defensa que el govern espanyol va infringir presumptament l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (UE), que prohibeix les ajudes d'estat a empreses. En el seu moment, l'equip d'advocats dels denunciants van explicar que el pagament de la indemnització es va aprovar un cop la instal·lació ja estava construïda i quan s'havien d'iniciar els treballs d'explotació.
A la denúncia de la Cecot també s'apunta que ni l'Estat ni la constructora ACS van tenir en compte els informes de risc sísmic associat a una plataforma gasista, especialment en la zona de la costa entre el Delta de l'Ebre i Castelló. Per això, van argumentar que l'interès de l'Estat i d'ACS era el negoci derivat de la mera construcció de la infraestructura, sense tenir en compte la posterior explotació.