Brussel·les multa Facebook amb 110 milions per "enganyar" en la compra de WhatsApp
Segons la CE, la xarxa social ja sabia que tècnicament podria connectar les dues aplicacions, però ho va negar. Facebook ha admès "errors no intencionats" en la informació facilitada.
La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous que imposa una multa de 110 milions d'euros a Facebook per proporcionar informació "incorrecta o enganyosa" durant la investigació que va obrir el 2014 quan va adquirir l'aplicació mòbil de missatgeria WhatsApp.
Segons ha explicat en un comunicat la comissària de Competència, Margrethe Vestager, llavors Facebook va assegurar que no estava en condicions d'aclarir si hi havia les condicions tècniques necessàries perquè hi hagués "correspondència automàtica entre els usuaris de Facebook i els de WhatsApp".
L'agost del 2016 Facebook es va connectar amb WhatsApp
Però dos anys després aquesta aplicació va canviar les condicions d'ús afegint-hi la possibilitat d'enllaçar amb els perfils de Facebook dels usuaris. La CE assegura que quan ho havien negat, Facebook ja sabia que això seria possible, i per això l'acusa d'haver-los enganyat.
I a més, de manera reincident, perquè van tornar-ho a negar quan la CE els ho va preguntar expressament després. Per tot això, Vestager ha considerat que calia imposar aquesta multa, que ha considerat "proporcionada i dissuasòria":
"La Comissió considera que aquestes infraccions són greus perquè li han impedit tenir totes les informacions necessàries per complir la seva feina en l'avaluació de l'operació. Amb aquesta decisió, es pretén enviar un senyal clar a les empreses sobre la necessitat de complir en tots els apartats de les normes de fusions de la UE, incloent-hi l'obligació d'aportar informació correcta".
Facebook admet errors "no intencionats"
Els responsables de la xarxa social no han trigat a reaccionar a l'anunci de la multa de la CE. En un comunicat, han admès implícitament "errors no intencionats" en la informació que van donar:
"Hem actuat de bona fe des del principi de la nostra interacció amb la CE i hem tractat de proporcionar informació precisa en cada moment."
Segons aquest comunicat, a l'hora d'imposar la multa la CE ha admès que aquesta informació incorrecta no va afectar el resultat de l'avaluació de l'operació de fusió. Facebook també renuncia a posar cap mena de recurs a la multa: "L'anunci d'avui posa fi a aquest assumpte."
La primera multa d'aquest tipus
És la primera vegada que la CE imposa una multa d'acord amb el reglament del 2004 que estableix les condicions en què s'han de fer les fusions empresarials. Aquest reglament possibilita multes de fins a un 1% del total de la xifra de negocis de les empreses que "de manera deliberada o per negligència" donin informació inexacta o enganyosa.
La multa, però, no suposa cap canvi en l'autorització de l'operació que va permetre la fusió en l'àmbit de la Unió Europea ni tampoc la qüestiona.