Una manifestant alça un cartell amb el lema "Prou abús de temporalitat, fixos ja!", en una protesta a plaça Sant Jaume
Manifestació d'interins a la plaça Sant Jaume, el 15 de juny (ACN/Laura Fíguls)

Brussel·les torna a expedientar Espanya perquè posi fi a la discriminació dels interins

Ja ho va fer a finals de juliol, i ara li reclama que les indemnitzacions per temporalitat abusiva tinguin en compte els anys treballats

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha obert un nou expedient a Espanya perquè considera que encara no protegeix prou els treballadors públics de l'abús dels contractes temporals, i li dona 2 mesos per posar-hi remei. 

L'expedient, que s'ha fet públic aquest dijous, afirma que la legislació espanyola contradiu les directives de la UE, que exigeixen prevenir i, si cal, sancionar aquests abusos al sector públic.

En la nota en la qual ha comunicat l'obertura de l'expedient, la Comissió Europea diu que els canvis legislatius que ha fet Espanya des que el 2015 la va comminar a solucionar aquest problema no són suficients:

"La Comissió considera que les noves normes espanyoles encara no aborden prou les qüestions identificades, especialment pel que fa a l'eficàcia de les sancions."


Mateixa indemnització, siguin els anys que siguin

La nota cita un exemple: si un treballador denuncia als jutjats un cas de temporalitat abusiva i li donen la raó, la indemnització a Espanya és sempre la mateixa, independentment del temps de durada de l'abús.

Així, encara que encadeni 20 o 30 anys de contractes temporals, aquesta persona cobrarà la mateixa indemnització que una altra que hagi estat molts menys anys treballant, cosa que la Comissió considera discriminatori.

A més, si renuncia a la feina per alguna raó després d'estar molts anys treballant amb contractes temporals, no té dret a cap indemnització, encara que un tribunal consideri que ha estat abusiu.

Interins aspirants a convertir-se en fixos, a l'entrada d'una convocatòria d'exàmens (3Cat)

La UE i l'abús de temporalitat a Espanya

A finals de juliol, la Comissió ja va avisar Espanya d'aquestes deficiències en la legislació espanyola, i li va donar 2 mesos per resoldre-ho, el mateix termini que li ha posat ara.

En aquella ocasió, els aspectes que va destacar la comissió van ser el càlcul de l'antiguitat, el dret a vacances i a poder gaudir de certs tipus d'excedències i itineraris professionals.

El 2014 la Comissió ja va instar Espanya a posar fi a l'abús de la temporalitat al sector públic, i el 2020 s'hi va afegir una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en el mateix sentit en l'àmbit de la sanitat.

Objectiu: regularitzar 300.000 interins

Aquesta pressió de la UE va portar el juliol del 2021 a l'anunci d'un pla per regularitzar més de 300.000 interins amb més de tres anys d'antiguitat de totes les administracions que ocupaven places estructurals.

Llavors es va posar el 31 de desembre del 2024 com a "data límit improrrogable" per haver-los regularitzat a tots, i també es van pactar indemnitzacions per als interins que no superessin les oposicions.

Així, els últims anys han sovintejat nous pronunciaments de la Unió Europea reclamant-ho a Espanya i les notícies sobre els processos en marxa per fer les regularitzacions en les diferents administracions.

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsComissió Europea
Anar al contingut