Brussel·les vol limitar els "beneficis enormes" de les empreses energètiques
La Comissió Europea avança les mesures que proposarà als països membres de la UE, entre les quals "retallar els beneficis de Moscou"
A dos dies de la reunió extraordinària dels ministres d'Energia de la UE per fer front a la inflació energètica, aquest dimecres la Comissió Europea ha fet saber algunes de les propostes que plantejarà als 27 socis.
Ho ha anunciat la presidenta, Ursula von der Leyen, que ha afirmat que una de les principals propostes és que les empreses d'energia limitin els seus beneficis, cosa que es vol aconseguir amb alguna mena d'impost especial:
"Les companyies de petroli i gas han tingut beneficis enormes, i proposarem que contribueixin de manera solidària, perquè totes les fonts d'energia han d'ajudar a superar la crisi."
Von der Leyen, que ha tornat a acusar la Rússia de Putin de "manipular el mercat de l'energia" per poder finançar la invasió d'Ucraïna, ha afegit que també cal "retallar els beneficis de Moscou" limitant la compra de gas a aquest país:
"Ens enfrontem a una situació extraordinària perquè Rússia no és un proveïdor fiable i està manipulant els mercats energètics."
Estalvi "intel·ligent" i límit als beneficis
La presidenta de la CE ha detallat els 5 àmbits en què es volen aplicar mesures:
- - Estalviar electricitat de manera "intel·ligent".
- - Limitar els beneficis de les empreses que generen electricitat a baix cost.
- - Limitar els beneficis "inesperats" de les petroleres i gasístiques per la pujada dels preus.
- - Donar suport financer a aquestes mateixes empreses per la volatilitat del mercat.
- - Limitar el gas rus.
Reduir la demanda i abaixar preus limitant beneficis
Pel que fa al primer punt, Von der Leyen ha dit que la CE proposarà als països membres que aprofundeixin en la reducció de la demanda per "aplanar els pics que impulsen el preu de l'electricitat".
Amb relació al segon, la intenció és que les empreses que produeixen electricitat amb energies renovables i nuclear, ara mateix amb costos baixos, redueixin els beneficis que ara tenen, molt per sobre dels costos.
Pel que fa a l'últim punt, Von der Leyen no ha precisat si la limitació significarà comprar menys gas a Rússia, o limitar-ne el preu de compra, però sembla que s'aposta per aquesta segona opció.
De tota manera, ha afegit que abans de la invasió d'Ucraïna Rússia aportava el 40% del gas que la UE consumia, mentre que ara aquesta aportació s'ha reduït al 9%.
Putin adverteix Europa sobre el topall al preu del gas
El president rus ha advertit que, si la Unió Europea posa un topall al preu del gas rus, n'aturarà el subministrament. Des de la cimera econòmica anual de Vladivostok, Vladímir Putin ha acusat Occident de quedar-se el gra que ell ha permès fer sortir d'Ucraïna, un fet que el president Zelenski ja ha desmentit:
"Només el 3% ha anat a països en desenvolupament. Molts països europeus en dècades passades actuaven com a colonitzadors i segueixen fent-ho. Van enganyar els països en desenvolupament i continuen fent-ho."
Durant la cimera, que ha fet encara més evident l'apropament entre Rússia i la Xina, Putin ha assegurat que el país no ha perdut res i no perdrà res amb la guerra d'Ucraïna. També ha rebutjat que Moscou comencés cap acció militar, sinó que només les vol aturar. "L'acció militar", ha dit, "va començar després del cop d'estat a Kíiv del 2014."
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaEnergia