
Brussel·les vol vincular els fons de cohesió europeus al respecte a l'estat de dret
La deriva autoritària d'alguns membres de la Unió Europea ha posat en alerta la Comissió. Per evitar que alguns països no compleixin els principis bàsics de la UE, l'executiu es planteja castigar-los econòmicament.
En la proposta de pressupostos per al període 2021-2027, la Comissió vol que no només es tinguin en compte les xifres fredes de l'estat de l'economia de cada país, sinó també aspectes valoratius. Per exemple, proposa que els fons de cohesió estiguin condicionats al respecte a l'estat de dret. Això podria fer perdre ingressos a alguns països com Polònia i Hongria, que la Comissió Europea vigila de prop perquè considera que alguns valors fonamentals hi estan en risc.
D'aquesta manera, la UE podria suspendre, reduir o restringir l'accés al finançament comunitari "de manera proporcional a la naturalesa, gravetat i abast de les deficiències de l'Estat de dret", segons assenyala la Comissió en un comunicat.
Si aquests diners no van cap als països de l'Est, podrien anar cap als del Sud, perquè es valoraria que són els que més han patit els efectes de la crisi, els que tenen més atur i els que tenen més pressió de la immigració. Espanya i Grècia, doncs, podrien sortir-ne beneficiades, en aquests nous comptes.
Pressupostos post-Brexit
Aquests són els primers comptes que s'han de fer sense comptar amb l'aportació del Regne Unit, que ja serà fora de la UE pel Brexit. Això implica retallades, però també una nova manera de repartir els fons europeus.
El pressupost aposta per elevar els fons fins a 1,28 bilions d'euros, però proposa retallades en política agrària i en fons de cohesió.
De moment, però, només és la proposta de la Comissió. Encara l'ha de valorar el Parlament i, el més difícil, l'ha d'aprovar per unanimitat el Consell Europeu, i ja hi ha governs que han dit obertament que s'hi oposaran.
- ARXIVAT A:
- BrexitUnió Europea