Burocràcia i canvis de vol, l'estratègia de les aerolínies per evitar tornar els diners
- TEMA:
- Coronavirus
La crisi de la Covid ha suposat una allau de cancel·lacions de vols. I recuperar els diners dels bitllets s'està convertint, en molts casos, en una missió impossible.
Les companyies presenten tot tipus de traves burocràtiques i ofereixen canvis de vols per evitar pagar immediatament. Si ho accepten, compte, però, amb la lletra petita.
175.000 vols cancel·lats a Espanya només durant el mes d'abril. 25 milions de passatgers afectats. Passatgers que van pagar el preu del bitllet per avançat i que ara, molts, volen recuperar.
Però això s'ha convertit en una autèntica odissea per la majoria que ho intenten. La Mònica havia comprat bitllets per a 5 persones amb Ryanair i amb Vueling.
"Vueling, un cop ja t'ha enviat emails amb tot el que pots fer, això triga setmanes, aleshores et diu q si vols reemborsament, has de fer una trucada. Jo em vaig passar un mes trucant a tot hora.
La Mònica també explica que "Ryanair envia un email en què diu on s'ha de clicar i quan cliques allà, tot és informació del bitllet.
No trobes cap lloc on demanar el reemborsament i al final et diu que hi ha un xat, "jo vaig demanar-ho al xat i em van dir estem ocupats, no tanqui l'ordinador, em vaig passar 5 dies amb l'ordinador engegat".
I és que les companyies fan tot el possible perquè el client renunciï al retorn dels diners i accepti bescanviar-los per un vol en el futur. Segons la llei, la companyia hauria de tornar aquests diners en un termini de 7 dies, però aquests diuen que, si ho haguessin de fer, entrarien en fallida.
El Javier Gandara Martínez, president de l'Associació Línies Aèries, diu que si desapareixen les companyies aèries hi haurà menys connectivitat, no hi haurà preus tan baixos i serà a mitjà i llarg termini pitjor per a tots els consumidors i per això "estem demanant que es flexibilitzi aquesta regulació pel que fa a reemborsaments".
Dan Miró, advocat especialista en dret aeronàutic, explica que la intenció és molt clara, les companyies aèries basen la seva solvència i capacitat d'expansió i de salvació en la liquiditat, i aquesta liquiditat passa per retenir uns diners que no són seus, que són dels passatgers.
Els passatgers poden fer les seves reclamacions també a l'Agència Catalana del Consum, a través del formulari que ja hi ha preparat. No es podran gestionar, però, fins que no s'aixequi l'estat d'alarma.
Beth Abad i Giralt, directora general de l'Agència Catalana del Consum explica que la seva intenció és que la gent recuperi els diners.
"El nostre desig és que la recuperació d'aquests diners pugui ser molt abans que no s'acabi l'any".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus