Cabells blancs o canosos: què són, per què surten i com cuidar-los
Parlem amb dues expertes sobre els cabells blancs que ens n'expliquen tots els secrets i desmenteixen mites
Deixar-se els cabells blancs o canosos ha estat una nova tendència aquests últims anys, des que amb la impossibilitat d'anar a la perruqueria durant la pandèmia, moltes persones van fer el pas de deixar de banda l'esclavitud d'haver-se de tenyir les arrels cada mes.
Els cabells blancs han estat durant la història senyal de saviesa, però també de vellesa. O d'autoritat i estatus, com el blanc de les perruques que duia la noblesa o les que encara porten els jutges en molts països. Precisament s'explica que a Maria Antonieta li van quedar els cabells blancs d'un dia per l'altre --els seus, no els de les perruques que portava-- quan va saber que el seu destí era la guillotina. La Revolució Francesa va fer tornar els cabells del color natural al poble.
Al llarg del segle XX els cabells blancs van anar perdent el seu valor simbòlic de respecte i saviesa. I el XXI reivindica de nou els cabells blancs per trencar amb prejudicis com que fa velles les dones i interessants els homes, com a símbol d'alliberament, de feminisme, d'empoderament o d'estil.
Una moda que durarà?
Parlem amb Elena Canal, dermatòloga adjunta de l'Hospital Germans Trias, especialista en psoriasi i tricologia, especialitat relacionada amb la salut capil·lar, que ens assegura que és un procés d'envelliment inevitable. "Si visquéssim 150 anys, tots tindríem tard o d'hora tots els cabells blancs". Si és que encara en tinguéssim.
La professora d'imatge personal a l'Institut MD Mercè Barcelona, Susana Manero, especialista de cabells, opina que la tendència de dur els cabells blancs no durarà perquè "no és senzill portar la cana arreglada, neta i estilosa". "Si no la tractes amb productes adequats, pot donar una imatge de deixadesa, i no tothom hi dedica el temps que cal".
D'altra banda, per la seva experiència, explica que ha vist com a la seva mare, amb 40 anys, li van sortir tots els cabells blancs arran d'un accident. O com a un nen de 12 anys amb problemes d'estrès li va sortir un floc blanc al serrell. I, com a professora d'alumnes que van dels 16 als 25 anys, diu que cada cop veu més joves amb cabells blancs. "I no ho atribueixo a l'envelliment, sinó a l'estrès i als nervis que es viuen ara".
Què són els cabells blancs?
La melanina, com a la pell, és el que dona color als cabells. Hi ha dos tipus de melanina: eumelanina (color marró-negre) i feomelanina (color groc o rogenc), que combinats i segons la quantitat i la distribució, donen tots els tons possibles.
I si no hi ha melanina que els doni color, els cabells són blancs? No, en realitat són transparents!
Els melanòcits són les cèl·lules que sintetitzen la melanina, que són polímers fets de proteïnes. Aquest procés consta de diversos passos que depenen de l'activitat de diverses proteïnes, codificades pels gens.
El color dels cabells varia al llarg de la vida: moltes persones són rosses de petites i es tornen morenes a l'adolescència, moment en què certs gens s'activen i canvia la composició de proteïnes.
Més endavant i durant la vellesa, els cabells se solen tornar blanquinosos en atrofiar-se el sistema de producció de melanina.
Per què se'ns fan els cabells blancs?
Els cabells blancs surten quan els melanòcits deixen de produir la melanina que els dona color, i això passa per diverses causes:
Procés natural d'envelliment
És la causa principal, diu la dermatòloga: els melanòcits "no actuen correctament, ho fan de manera anormal o defectuosa", fins que deixen de produir el pigment que dona color als cabells.
Els cabells blancs són "estructuralment més gruixuts i creixen més de pressa perquè el funcionament defectuós escurça els processos, però són més sensibles als raigs ultraviolats UV del sol, ja que el pigment és protector, dels cabells i del cuir cabellut". Els cabells blancs o més clars, en perdre la protecció, la llum del sol traspassa més fàcilment i arriba a la pell del cap més exposada.
Genètica
No només les lleis de Mendel expliquen l'herència genètica del tipus de cabells que tenim, de quin color, o si se'ns faran blancs més tard o més aviat o si ens quedarem calbs. En funció dels antecedents que tinguin els nostres pares o avis, heretarem una tendència o una altra.
El component genètic és innegable, però encara no se sap del tot quants gens intervenen en la formació i distribució de la melanina, --fins no fa gaire se'n coneixien només sis, i ara se n'han descobert 17 més--, i com ho fan.
Hi intervenen molts altres factors que afavoreixen o poden fer que ens surtin cabells blancs.
L'estrès
Por extrema o ensurts que poden fer tornar els cabells blancs. Ho podem veure en els polítics, que en pocs anys de ser al poder els cabells se'ls tornen blancs. O de manera sobtada o por extrema, que es coneix com la síndrome de Maria Antonieta, que en el cas dels homes se'n diu síndrome de Thomas More, a qui li va passar el mateix abans de ser executat.
Malalties i alguns medicaments
- Alopècia areata: malaltia autoimmune que inflama el fol·licle capil·lar, això fa caure els cabells i els nous que tornen a sortir són blancs. Solen quedar clapes blanques, no només al pèl sinó a la pell, perquè la inflamació afecta la producció de melanina a tota la zona. En alguns casos pot ser una afectació transitòria.
És la malaltia que explica el fet que els cabells es tornin blancs d'un dia per l'altre, ja que cauen els cabells amb color i queden els blancs. L'estrès és la causa d'aquest tipus d'alopècia, que es pot desencadenar per por, un ensurt o un procés estressant i, per tant, és un dels pocs casos que podria revertir-se.
- Un cas similar és el del vitiligen, una inflamació crònica que fa que la pell, també la del cuir cabellut, no produeixi melanina i, en conseqüència, tampoc als cabells.
Altres malalties que poden fer que ens surtin cabells blancs són algunes alteracions de les tiroides, dèficit de vitamines del grup B o vitamina B12, fins i tot algun medicament, o en cas de síndromes molt rares.
Susana Manero afegeix que en processos de quimioteràpia o radioteràpia, quan els cabells cauen, quan tornen a créixer sovint solen sortir més blanquinosos o més clars, i després es recuperen.
Tot i l'envelliment o la genètica, es pot revertir o retardar?
"Retardar sí, revertir no". Segons la dermatòloga, és un procés natural, però fins i tot en cas de malaltia, en general els cabells blancs surten per quedar-se, tot i que, com hem vist, hi pot haver excepcions.
Portar una vida sana és recomanable, també per als cabells. En aquest procés la intervenció dels antioxidants és important per retardar els signes d'aquest envelliment. Menjar fruita i verdura i aliments rics en ferro i vitamina B12.
Poden ajudar alguns suplements, com B12, ferro, coure, zinc i vitamines C i E, que són antioxidants.
També els hàbits tòxics poden fer sortir cabells blancs abans d'hora, perquè també afecten el procés d'envelliment i oxidatiu. Així que el tabac, l'alcohol o exposar-se massa al sol i als raigs UV tampoc són bons si no volem accelerar un procés que, d'altra banda, és inevitable.
Com cuidar cabells blancs o grisos
La doctora Canal explica que "els cabells blancs són més gruixuts, però més fràgils i sensibles a la radiació solar". Com es veu a la pell i les ungles amb la pèrdua de col·lagen, també passa als cabells. Per això insisteix en la importància d'una bona hidratació i protecció dels raigs UV, tant als cabells com al cuir cabellut.
El sol pot causar càncer de pell per la falta de protecció que dona el color dels cabells. I la falta d'hidratació debilita la fibra capil·lar.
La doctora admet que els cabells tenyits protegeixen més la closca del sol, però adverteix que els tints són més agressius als cabells blancs, tot i que cada cop la cosmètica és més avançada.
La recomanació de Manero és utilitzar un xampú de qualitat adequat al tipus i característiques dels cabells, per rentar-se'ls 2 o com a molt 3 cops per setmana, diu l'especialista: "I si has suat, només aigua, ben esbandit, i ja està, perquè el sabó resseca i s'emporta la protecció natural".
"Les glàndules sebàcies i les glàndules sudorípares que segreguen el greix i la suor són la protecció del cuir cabellut i dels cabells per hidratar-los i mantenir-los flexibles i sans."
"Si et rentes amb xampú cada dia perds aquesta capa de protecció, que triga 24 hores a generar-se". Això pot causar problemes de sequedat, com la descamació o pell atòpica i picors al cap.
Després hi ha infinitat de productes amb protecció solar i hidratació per a cada tipus de cabells, xampús, mascaretes, sèrums o esprais de protecció solar per a la platja, que són tant per als que tenen els cabells canosos com per als que no.
Per què tendeixen a fer-se grocs i què és el xampú lila?
Els cabells blancs o canosos han de tractar-se com qualsevol altres cabells segons les seves característiques i a banda cada setmana o 15 dies, fer servir un xampú o mascareta de color lila per matisar el color groguenc que sol agafar.
Segons Susana Manero, hi ha moltes causes per les quals s'esgrogueeixen els cabells blancs:
- La pol·lució a les grans ciutats és un factor: els cabells s'embruten més i generen més greix
- El greix de les mans quan ens toquem els cabells
- Els fum i la nicotina: "A les persones que fumen la nicotina els deixa els cabells molt grocs"
- Cosmètics amb alcohol, que esgrogueeix molt la cana. "Hi ha persones que es posen colònia o perfum a les mans i se'l passen pels cabells perquè facin olor".
- Els homes tenen més tendència que les dones que els cabells blancs s'esgrogueeixin, perquè solen tenir un greix més fort, i també perquè n'hi ha que quan es posen l'aftershave a la cara també se'l passen pels cabells", diu Susana Manero.
La cana té una cutícula molt més tancada i més rígida, i això fa que sigui més dificil tenyir. Però això no afecta els efectes dels tractaments, diu la dermatòloga, que recomana combinar el xampú normal amb un xampú o mascareta lila.
Són productes amb diferents graus d'aquest pigment per tractar cabells blancs o tenyits. Però no tothom pot portar els cabells blancs, i els que no en tenen, si en volen lluir, han de recórrer a un tractament quimic: la decoloració, que és molt agressiva per als cabells i el cuir cabellut, segons l'especialista.
Manero avisa, però, que una decoloració prolongada per mantenir el cabell gris "deixa els cabells sense lluentor, més aspres i encrespats". I alerta que "mai s'aconsegueix tenir un blanc amb la lluentor que té la cana natural".
Desmuntar mites al voltant dels cabells blancs
Entre els mites que hi ha al voltant dels cabells blancs hem vist que el de la síndrome de Maria Antonieta o Thomas More són possibles i tenen una explicació científica, però hi ha altres mites que no tenen fonament:
- Si arrenques una cana en surten set: "No, no en surten més", diu Elena Canals, que opina que la creença es pot explicar perquè allí on arrenques el pèl blanc és una zona on està començant el procés.
"En les dones solen començar a sortir a la part del front, i en els homes, a les patilles, les temples i la coroneta."
El pèl surt agrupat en unitats fol·liculars de 2 a 6 cabells a cada un: "Si un pèl ha perdut el pigment és molt possible que els altres també".
- Si tens cabells blancs no et quedaràs calb. "No és cert, diu la doctora, l'alopècia androgènica, que és hormonal, i el procés d'envelliment són processos independents".
"Potser es diu perquè a la gent a qui no li cauen els cabells se li veuen més perquè tenen més cabells", i a la llarga els cabells se'ns tornen blancs amb l'envelliment.
- Tenyir en fa aparèixer: "No, perquè la cana ve de l'interior del fol·licle i el tint només afecta la part exterior", aclareix la doctora.
- ARXIVAT A:
- SalutEstils de vida