Cabrera d'Anoia, el municipi que viu amb només 5 hores d'aigua al dia
Els veïns denuncien que no tenen les necessitats bàsiques cobertes i s'han constituït en plataforma per reclamar aigua les 24 hores
Al municipi de Cabrera d'Anoia les aixetes de les cases només ragen de les 12 del migdia a les 5 de la tarda. Unes restriccions fruit de la sequera que s'hi van començar a aplicar al mes de maig. I és que el pou del qual depenia la xarxa de subministrament s'ha assecat, i tot i que se n'ha construït un de nou, l'ACA només els permet un topall d'extracció.
Una situació que altera la quotidianitat i condiciona el dia a dia dels prop de 1.600 habitants de la localitat. "A mi m'arriben tres hores d'aigua al dia i actualment, tota la meva vida gira al voltant d'aquestes tres hores", assegura Ivan Saïfz, veí del municipi.
Davant d'aquest escenari, les garrafes s'han tornat indispensables i els veïns poden anar a buscar aigua durant tot el dia en un dipòsit mòbil instal·lat al poble des del maig. Tot i això, hi ha situacions en què l'aigua embotellada no és suficient.
L'Assumpció Sansa explica que vivint amb els pares grans a casa ha hagut d'enginyar-s'ho davant imprevists:
"Durant el dia potser tinc alguna necessitat de netejar-los... Doncs vam haver de comprar una dutxa de càmping."
Una altra circumstància és la que viu la Núria Beltran, que amb una nena de dos anys ha optat per pagar-se de la butxaca un dipòsit d'aigua: "Demanem necessitats bàsiques: poder-nos dutxar, poder anar al lavabo, poder programar una rentadora".

Xarxa de distribució obsoleta
El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de Cabrera d'Anoia, Francesc Cirera, ha explicat a l'ACN que l'estat de la xarxa de captació i subministrament del municipi no era el desitjable.
En els darrers anys s'han anat fent algunes actuacions per evitar fuites d'aigua, però, tal com explica Cirera, no s'ha arribat a arreglar el problema:
"Fa vuit anys que es van començar a detectar fugues. Arreglaves una canonada i cinc metres més endavant petava la següent."
Segons el regidor, "el govern anterior va fer una inversió de 400.000 euros per reparar alguns trams, però encara se n'han de canviar més".
Un fet que lamenten veïns com Sansa: "Aquestes canonades són les mateixes des que els meus pares van venir aquí fa 50 anys. Hi ha hagut fuites sempre".
Connexió xarxa Ter-Llobregat
Des del consistori assenyalen que la solució definitiva passa per poder connectar-se a la xarxa de distribució Ter-Llobregat (ATL). El cost previst de l'obra és d'1,8 milions d'euros i amb una durada de sis mesos, però, tal com explica Juan Manuel Díaz, alcalde del municipi, encara no tenen assegurat el finançament:
"Estem amb la burocràcia de buscar subvencions. Que va per llarg, sí. I tenim ara el problema de l'hivern: si no tens pressió, els escalfadors no funcionen."
A més, Cirera explica que als prop de 2 milions d'euros de la connexió amb la xarxa ATL s'hi hauran de sumar els 800.000 euros que costarà la canonada nova, 200.000 euros del pou nou que ja s'ha fet i els 500.000 euros que ha costat el servei de camions cisterna. "Són uns diners que no hem pagat encara i que no tenim", lamenta el regidor.

De moment, però, els veïns s'han constituït en plataforma i han començat a mobilitzar-se per reclamar aigua les 24 hores del dia.
- ARXIVAT A:
- Sequera