Màlaga vol controlar la població de senglars i porcs assilvestrats que s'acosten a la trama urbana (iStock)

Caçar senglars amb arcs i fletxes, la polèmica mesura de Màlaga que es va descartar a Barcelona

La ciutat andalusa adjudica a un grup d'arquers un contracte per controlar la presència d'aquests animals i provoca el rebuig d'una vintena d'entitats animalistes

RedaccióActualitzat

Arcs i fletxes per controlar la població de senglars a prop de zones urbanes. És una de les solucions a què ha optat l'Ajuntament de Màlaga i que ha aixecat la polèmica amb una vintena d'entitats animalistes en contra.

La mesura ja es va provar a Galícia fa cinc anys per la proximitat dels senglars al nucli urbà de Lugo. I a Catalunya, el 2011 es va anunciar una prova pilot a Barcelona que no es va arribar a fer. 

En el cas de Màlaga, el consistori ha adjudicat per 13.564 euros a un grup d'arquers el contracte per controlar els senglars i porcs assilvestrats per un període de cinc mesos després de rebre l'autorització de la Junta d'Andalusia

Al maig, el govern andalús va declarar a tota la comunitat l'àrea d'emergència cinegètica temporal per "danys i riscos sanitaris" d'aquests animals. 

El grup d'arquers ja ha començat a treballar fent una anàlisi de la població de senglars. L'actuació, precisa el consistori, serà en zones forestals i comunicada en tot moment a la Guàrdia Civil i a la Unitat Territorial d'Agents de Medi Ambient.

Les caces amb arc a Màlaga, segons expliquen els implicats, es faran sempre de nit i fora del nucli urbà en zones properes a rierols. S'actua amb discreció per no generar alarma i asseguren que encara no han fet servir els arcs.

A banda d'aquesta pràctica, la ciutat andalusa ha aplicat altres mesures per evitar que els senglars s'acostin al nucli urbà, com ara una xarxa d'abeuradors en diversos punts perquè no baixin a zones habitades.
 

Entitats animalistes hi veuen "una solució cruel"

Més d'una vintena d'associacions animalistes de la província de Màlaga han fet sentir la seva veu contra la decisió de l'Ajuntament de contractar un servei d'arquers.

Agrupats en la plataforma antiarquers i pel control ètic de senglars i porcs assilvestrats, consideren que la mesura és "una solució cruel i absolutament ineficaç" que provoca "una mort agònica" a l'animal.

Protesta de les entitats animalistes davant l'Ajuntament de Màlaga (Plataforma antiarquers pel control ètic de senglars)

Al juliol, quan encara no estava presa la decisió, van enviar una carta a l'alcalde de Màlaga en què demanaven reconsiderar la proposta:

"Manifestem el nostre rebuig a aquestes pràctiques anacròniques, aberrants i contràries a tota ètica actual. L'ús d'arcs en àrees habitades representa un risc significatiu per a la seguretat dels ciutadans."

Les entitats aposten per alternatives ètiques que no suposin violència als animals, com pot ser una vacuna contraceptiva en els exemplars més joves o bé la captura amb dards i posterior eutanàsia per als adults, amb una mort sense patiment.

També alerten que si amb els arcs i les fletxes es mata una femella adulta, les altres femelles del grup entren en període reproductiu per garantir la supervivència de l'espècie i això pot fer augmentar la població de senglars.
 

El precedent fallit de Collserola

A Barcelona, la lluita contra la presència de senglars a la trama urbana més propera a Collserola fa anys que s'allarga. Darrerament, s'han implantat contenidors amb tanques antibolcatge que han donat els primers fruits.

Però no és l'única. El 2011 es va voler reduir el nombre d'exemplars a Barcelona amb captures controlades amb arc i fletxa, ja que com a zona de seguretat no es poden fer servir armes de foc

La mesura es volia fer amb especialistes, de nit i en zones concretes, però va quedar en un intent. L'allau de crítiques va obligar les administracions implicades a desdir-se del pla inicial

A la Federació Catalana de Caça no li consta que cap ajuntament de Catalunya hagi fet un contracte com el de Màlaga. L'entitat té federats prop mig miler de caçadors amb arc, una modalitat amb què s'acostuma a caçar senglars, cabirols i cérvols en zones permeses.

El delegat de caça amb arc de la Federació, Moisès Boza, explica que per tenir un arc cal una llicència, una assegurança i superar un curs homologat

A diferència de les batudes, una de les activitats de caça més habituals, Boza detalla que l'arc requereix aguaits per conèixer l'hàbitat de l'animal, saber per on es mou i trobar el lloc per esperar que passi. Els arcs es disparen a una distància inferior als 20 metres.

Sobre les crítiques que entitats animalistes fan a Màlaga per contractar arquers, replica que "l'arc busca que l'animal pateixi el mínim possible; caçar pot ser cruent, però no té per què incloure el patiment".
 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut