Cada cop hi haurà més focs a Europa i més destructius, sobretot al Mediterrani

Si les prediccions de les Nacions Unides es compleixen, el 2050 un 60% dels ecosistemes terrestres estaran en risc greu de patir un foc forestal
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

Els efectes de la crisi climàtica ja són ben palpables avui en dia. Hi ha més sequera, les temperatures augmenten i això repercuteix en el risc d'incendis. La temporada de focs forestals s'incrementa al continent europeu, i afecta especialment el Mediterrani.


L'augment dels fenòmens relacionats amb el canvi climàtic va en consonància amb les prediccions dels informes de les Nacions Unides. Tenim fenòmens sense precedents, alguns de més extrems del que deien algunes d'aquestes prediccions.

Un clar exemple el tenim al Regne Unit, on s'han previst per primer cop temperatures de 40 graus per dimarts vinent. Una predicció que, fa dos anys, els experts pronosticaven per al 2050.

Els incendis forestals també augmenten. Aquest és el mapa de l'observatori europeu Copernicus, que mostra la situació al sud d'Europa de l'última setmana. Els punts vermells són els incendis declarats en les últimes 24 h, i els taronges, els dels últims set.

 

Jofre Carnicer, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, ha explicat al canal 3/24 que, segons els informes de les Nacions Unides, el 2050 un 60% dels ecosistemes terrestres estarien en risc greu de patir incendis forestals. I això, en el cas que la temperatura global augmenti dos graus de mitjana, com diuen les previsions.

Per Carnicer, "no podem aturar completament el canvi climàtic, però podem modificar la trajectòria de l'escalfament global". El missatge principal és clar: "Cal reduir dràsticament les emissions de CO2".

Amb una reducció real de les emissions, es podria limitar l'augment de la durada de la temporada de risc extrem d'incendi a una setmana més del que tenim ara. "Si seguim com fins ara, tindrem més d'un mes més de risc extrem", alerta Carnicer.

La prevenció passa també per gestionar les grans masses forestals, que a Catalunya representen un 70% del territori.

Tot això, per reduir l'impacte dels grans incendis, que, a banda de les repercussions econòmiques i sobre el territori, retroalimenten el problema. A més incendis, més emissions de CO2 i més escalfament.

Carnicer afirma que "la situació a 10 anys vista està a les nostres mans. Serà complex, però qualsevol reducció de CO2 ens portarà a un escenari climàtic menys extrem."

 

ARXIVAT A:
Incendis Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut