Cada país incorpora variables diferents en el recompte de morts per la Covid-19
No hi ha cap model homogeni en tots els països en el balanç que deixa l'epidèmia del coronavirus
Cada país ha adoptat mesures diferents a l'hora de confinar-se durant aquesta crisi sanitària i també cada país incorpora variables diferents en el recompte de morts i no hi ha cap model homogeni en el balanç que deixa l'epidèmia de la Covid.
Alemanya ha sabut contenir la corba dels casos de morts per coronavirus per dues raons essencials. La primera és que s'han fet més tests que enlloc, més de mig milió cada setmana, i s'han aïllat casos per evitar contagis.
La segona és compartida en d'altres països i és que les estadístiques només compten els que han donat positiu i han estat en un centre hospitalari. Positiu i hospitalitzat, aquest paràmetre marca el mètode de recompte més generalitzat, però és feble.
França també compta els diagnosticats i ingressats, però obvia els casos de gent gran que mor a casa, i durant moltes setmanes, a més, no ha tingut en compte si les morts a les 7.000 residències del país poden haver estat per Covid-19.
A Bèlgica, en canvi, sí que tenen en compte les residències, però estudien corregir-ho per evitar que els surtin -literalment- dades tan altes.
I a Espanya, tot i que les dades de les residències no són del tot precises, no només es comptabilitzen els hospitalizats, sinó tots els positius confirmats, estiguin o no ingressats.
A Itàlia també es fa així i, a més, es practiquen exàmens "a posteriori" per determinar les causes de la mort de persones a qui no se'ls havia fet el test. Els resultats s'incorporen a les xifres generals dues vegades per setmana.
Al Regne Unit també fan oficials només els casos positius en les proves que es fan, només, als ingressats o als que tenen símptomes prou greus.
El problema britànic és que, fins abans del 5 de març, la Covid-19 no era entre les malalties d'obligada notificació. I ni tan sols si es moria en un hospital es declarava.
"I see a flattened curve. What everyone has done together has worked for us all." Prof Dame Angela McLean on the latest #coronavirus data.#StayHomeSaveLives pic.twitter.com/rlUxZTFrKq
UK Prime Minister (@10DowningStreet) April 15, 2020
Les xifres reals de l'impacte del coronavirus poden ser superiors a les oficials a tot arreu. Ho admeten els mateixos organismes encarregats de fer els recomptes, com l'holandès, que també es queda en el paràmetre bàsic: només compten els que han donat positiu i estan ingressats en un hospital.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus