Cada vegada més persones fan servir ampolles reutilitzables a la feina (Unsplash)

Cada quant hem de netejar les ampolles d'aigua reutilitzables i què passa si no ho fem

Una experta alerta que les cantimplores es poden convertir en una "font de bacteris" si no les rentem bé i sovint

Actualitzat

No tothom ha de beure dos litres d'aigua al dia --és un mite molt estès--, però els nutricionistes sí que recomanen que agafem l'hàbit de beure i que tinguem sempre a mà una ampolla plena.

Per això, els últims anys moltes persones s'han acostumat a fer servir cantimplores a la feina, a casa o mentre fan esport.

També són una bona alternativa sostenible a les ampolles de plàstic, que no només contaminen mars i ecosistemes del planeta, sinó que contenen milers de microplàstics.

Però les ampolles reutilitzables amaguen alguns riscos: si no les rentem, poden acumular bacteris i, fins i tot, fongs, que acabem ingerint.

I encara els ho posem més fàcil si hi deixem aigua estancada durant hores o dies i a temperatura ambient.
 

Què hi pot haver dins la cantimplora?

Diferents microorganismes poden entrar i créixer dins el recipient. En concret, bacteris com l'E. coli (escherichia coli), l'staphylococcus aureus o algun tipus d'enterobacteri, entre d'altres.

Hi poden accedir per diverses vies: a través de la mateixa aigua --on viuen de manera natural-- o, amb més probabilitat, des del nostre propi cos. A les mans, la boca i les fosses nasals en tenim centenars.

Així, en tocar el tap de l'ampolla o desenroscar-lo, hi propaguem les partícules que es queden als dits després de tocar el teclat, el lavabo, menjar o monedes, per exemple.

"Quan bevem a morro, poden entrar saliva i restes d'aliments a l'ampolla, que llavors serviran de medi de cultiu dels bacteris", explica al 324.cat Maria Carmen Vidal, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona.

El bacteri E. coli és cada vegada més resistent als antibiòtics (Europa Press/Universitat de Giessen)

Diversos estudis han indagat en el tema. Segons l'empresa de filtració d'aigua WaterFilterGuru, les cantimplores acumulen 40.000 vegades més bacteris que la tassa del vàter i el doble que la pica de la cuina.

Un equip d'investigadors dels Estats Units també ha analitzat la contaminació de 90 ampolles reutilitzables: 63 tenien un nivell de microbis superior al recomanat.

I va corroborar que si hi posem altres begudes --com te, cafè, sucs o batuts--, la cosa empitjora: el sucre és un niu ideal de bacteris.

En alguns casos, també hi poden créixer fongs, que afortunadament es veuen a simple vista i fan saltar les alarmes.

Quins riscos hi ha?

Tot i que molts dels bacteris mencionats ja formen part de la microflora humana, una acumulació excessiva pot ser problemàtica.  

L'E. coli, per exemple, pot provocar infeccions d'orina o la coneguda com a "diarrea del viatger". D'altres ens poden causar vòmits o infeccions cutànies.

Hi ha ampolles d'alumini, acer o plàstic, però en principi el material no afecta l'acumulació de bacteris (Unsplash)

Però la majoria de persones tenim mecanismes de defensa forts per contrarestar aquests microorganismes i evitar intoxicacions.

"Sobretot han de tenir una cura especial les persones grans, les dones embarassades i les persones immunodeprimides", assenyala Vidal, que també presideix el comitè científic assessor de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.
 

Quan l'hem de netejar?

"El més ideal és rentar-la cada dia", respon l'experta, que fa una comparació pertinent: "Pensem en la cantimplora com si fos un got: el faríem servir durant dies o setmanes sense rentar-lo?".

"L'hem de tractar com una peça més de la vaixella", indica, "tot i que si passen dos dies no ens posarem malalts".

Com l'hem de netejar?  

Amb el sabó de plats n'hi hauria d'haver prou per a la neteja diària. Si l'article pot anar al rentavaixella --ho ha de dir a l'etiqueta--, també és una bona opció, perquè l'aigua a alta temperatura i a molta pressió mata els microorganismes que hi pugui haver.

El més important és arribar a tots els racons del recipient, sigui amb una esponja o amb un raspall, apunta Vidal, catedràtica de Bromatologia, la ciència que estudia els aliments.

Amb el sabó de plats n'hi ha prou per deixar l'ampolla neta (Unsplash)

El motiu és que els bacteris "s'enganxen i s'amaguen" amb més facilitat a les ranures del tap, la goma, la rosca o la boca de la botella.

El material de l'ampolla, en canvi, no sembla que influeixi en l'acumulació de bacteris. Sigui d'alumini, vidre o plàstic, ens hem d'assegurar que queda net.

Això sí, Vidal matisa que el material ha de ser obligatòriament d'ús alimentari, que és el que garanteix per llei que no desprengui partícules del metall, plàstic o pintura amb què està fabricat.
 

L'últim recurs: desinfectar-la

Si fa temps que no netegem l'ampolla, l'experta suggereix desinfectar-la. Es pot fer tant amb vinagre blanc com amb llimona, deixant-lo actuar durant diverses hores. L'àcid acabarà amb els microorganismes.

Omplir-lo d'aigua amb unes gotes de lleixiu o bicarbonat és una altra possibilitat, sempre que l'esbandim a fons després de deixar-lo actuar.

Amb tot, Vidal apel·la al sentit comú: "Hem de tenir cura de les ampolles reutilitzables de la mateixa manera que dels altres estris".

ARXIVAT A:
SalutSostenibilitat
Anar al contingut