Cadena humana a Hong Kong pels drets i les llibertats en record de la Via Bàltica
Milers de persones formen files a diferents llocs de la ciutat en commemoració de l'acció que va unir dos milions de persones a les repúbliques Bàltiques
Els activistes pro democràcia de Hong Kong han format una gran cadena humana contra el que consideren atacs als seus drets i llibertats fonamentals per part de la Xina. Milers de persones han format files a diferents llocs de la ciutat en commemoració dels 30 anys de l'anomenada Via Bàltica, que va unir uns dos milions de persones a les repúbliques Bàltiques en demanda de la independència de la Unió Soviètica.
L'acció ha començat al vespre, a les vuit hora local. Els activistes han quedat a les estacions del metro de tres línies a l'illa de Hong Kong, a Kowloon i en els Nous Territoris. La convocatòria ha corregut per LIHKG, un fòrum utilitzat pels manifestants per organitzar aquest moviment antigovernamental.
Han batejat l'acció com a Camí de Hong Kong, però ha estat un gest de complicitat amb la Via Bàltic o la Cadena Bàltica del 23 d'agost de 1989. Llavors dos milions de persones d'Estònia, Letònia i Lituània es van unir i van formar una llarga fila en protesta per l'ocupació soviètica.
La Via Bàltica també va servir d'inspiració a la Via Catalana que el 2013 va unir de punta a punta el principat, uns 400 quilòmetres, amb 1,6 milions de persones.
Les peculiaritats de Hong Kong
A Hong Kong, una ciutat densament poblada, no ha estat fàcil fer la via. Els semàfors han tingut un gran protagonisme: els manifestants havien de deixar-se anar quan es posaven en verd i tornar-se a unir quan estaven en vermell.
On August 23rd, 1989 an estimated 2 million Latvians, Estonians & Lithuanians formed a human chain hundreds of miles long to protest Soviet oppression. It was called the Baltic Way. 30 years later, protesters in Hong Kong formed the "Hong Kong Way" in a clear rebuke of China pic.twitter.com/AFh48GUEpy
Ivan Watson (@IvanCNN) August 23, 2019
Com als Països Bàltics i a Catalunya, un dels objectius ha estat cridar l'atenció internacional sobre la situació de Hong Kong. Els manifestants portaven cartells amb missatges en diferents idiomes: francès, japonès, alemany, italià i letó.
Les imatges s'han fet virals a través de la xarxa:
Finding light in the darkest of times: crowds took part in the "Hong Kong Way" from Kwun Tong to Lam Tin. I walked from one station to the other for 15mins with no end in sight, the line snaking around bus stations, intersections and across overpasses. pic.twitter.com/yirW88cdOV
Jennifer Creery (@creery_j) August 23, 2019
In densely populated Hong Kong, the action was not the easiest to take. Unlike the Baltic Chain, the Hong Kong Way is not a continuous chain but is often punctuated by traffic lights#TheHongKongWay #hongkong pic.twitter.com/UwhOnhfHIj
Shirley Lau (@lauinhk) August 23, 2019
En l'acció han participat estudiants, oficinistes, nens i estrangers residents a Hong Kong. S'han sentit consignes com "Donar suport a Hong Kong, lluitar per la llibertat" i "Recuperar Hong Kong, la revolució dels nostres temps".
Els mòbils i les llanternes també han estat protagonistes, ja que la protesta s'ha viscut quan es feia de nit. Així s'ha vist en alguna punts la via:
Thousands lined the streets of Kowloon & HK Island. Meanwhile, some hikers headed up to the iconic Lion Rock, linked hands and shone their phone lights: https://t.co/s0YOWqr7Cw Photo: @appledaily_hk. pic.twitter.com/6o1jAGmHUF
Tom Grundy (@tomgrundy) August 23, 2019
Més enllà de la llei d'extradició
Ara, les protestes ja van més enllà de voler retirar la llei d'extradició amb Xina, que va ser a l'origen de la revolta. També volen democratitzar l'elecció dels seus dirigents. I és que l'elecció del governador es fa amb el vot d'un comitè de 1.200 persones que representen diversos estaments de la societat, i no per vot directe dels 3,8 milions de ciutadans censats.