Caiguda "alarmant" de l'ús del preservatiu entre els adolescents a Espanya
Segons un informe de l'OMS, un de cada tres adolescents espanyols de 15 anys no va fer servir preservatiu en l'última relació sexual
L'Organització Mundial de la Salut alerta de la caiguda "alarmant" de l'ús del preservatiu entre els adolescents a Europa l'última dècada i que això multiplica el risc d'infeccions per transmissió sexual i els embarassos no desitjats.
De l'informe publicat aquest dijous sobre la salut sexual dels joves es desprèn que, a Espanya, només un 68% de les noies van fer servir preservatiu en l'últim acte sexual, mentre que el 2014 gairebé totes les noies l'utilitzaven (gairebé el 90%). En el cas dels nois, un 75% asseguren que el van fer servir l'últim cop que van tenir relacions sexuals.
L'estudi, que també es fixa en com evoluciona el comportament sexual dels adolescents, revela que el nombre de joves espanyols que afirma que ha tingut relacions sexuals als 15 anys ha augmentat, sobretot des del 2018 entre les noies.
A Espanya, un 22% de les joves asseguraven el 2022 haver tingut relacions en comparació al 16% del 2018.
Creixen les relacions sense protecció
Aquestes dades de l'OMS confirmen la caiguda de l'ús del preservatiu entre els més joves a tot Europa i també que la reducció de l'ús de mètodes anticonceptius és una tendència generalitzada.
Gairebé un terç dels adolescents europeus no va fer servir el condó ni la pastilla anticonceptiva en la seva última relació sexual, una dada que no ha variat massa des del 2018.
Entre els nois, la proporció dels qui van fer servir el preservatiu en l'última relació ha passat del 70 a 61% i, en el cas de les noies, ha caigut del 63 al 57%, segons l'estudi, que s'ha fet basant-se en una enquesta feta a 242.000 joves de 15 anys de 42 països d'Europa, Àsia i el Canadà el 2014 i el 2022.
Si ens fixem en el nivell socioeconòmic, l'informe revela que els adolescents de famílies amb menys ingressos són més reticents a fer servir el preservatiu. Un 33% d'aquests joves van fer sexe sense protecció enfront del 25% dels joves de classes més altes.
Promoure la salut sexual integral
Davant aquesta tendència "preocupant", el director de l'OMS-Europa, Hans Kluge, assegura que cal promoure pràctiques sexuals més segures i, per això, insta els responsables polítics a invertir en la salut sexual integral dels adolescents.
"Tot i que les conclusions de l'informe són desconcertants, no són sorprenents. L'educació sexual continua sent desatesa en molts països, i on està disponible, cada vegada ha estat més atacada en els últims anys amb la falsa premissa que fomenta la conducta sexual. Estem collint el fruit amarg d'aquests esforços reaccionaris... Necessitem una acció immediata per aturar aquesta cascada de resultats negatius."
Segons l'OMS, la tendència a no utilitzar mètodes anticonceptius augmenta les taxes d'infeccions de transmissió sexual, i per tant els costos de l'assistència sanitària, però també la interrupció dels estudis o la carrera professional dels joves que no reben el suport i la informació necessaris.
András Költ, de la Universitat de Galway, autor principal de l'informe, assegura que cal educació sexual per empoderar els joves perquè prenguin decisions informades en un moment especialment vulnerable, com és l'adolescència.
"L'educació ha d'anar més enllà de la simple aportació d'informació. Els joves necessiten espais segurs per discutir qüestions com el consentiment, les relacions íntimes, la identitat de gènere i l'orientació sexual"
Invertir en una educació sexual integral ha d'englobar, segons l'OMS, programes d'educació sexual a les escoles (anticoncepció, ITS, consentiment, relacions saludables, igualtat de gènere i LGBTQIA+), millorar l'accés a serveis de salut sexual confidencials adaptats als joves, promoure el diàleg obert dins la família i escola, i la formació d'educadors.
- ARXIVAT A:
- OMSEducació sexual