Caiguda del PIB del 9,2% i atur del 19%: noves previsions per l'impacte de la Covid-19
- TEMA:
- Coronavirus
El govern espanyol preveu una caiguda del producte interior brut del 9,2% aquest any i una taxa d'atur del 19% com a conseqüència de la crisi provocada pel coronavirus. El dèficit públic podria arribar fins al 10,34%, a nivells superiors als del 2012.
Aquestes dades les ha donat a conèixer la vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Economia i Transformació Digital, Nadia Calviño, que ha presentat el pla d'estabilitat que l'executiu ha enviat a Europa, que ha assegurat que l'impacte de la crisi serà en forma de "V asimètrica", amb una caiguda "molt intensa" i "pronunciada" el segon trimestre, i una "recuperació gradual i suau".
Dèficit i deute
El dèficit públic, que va tancar l'any 2019 en el 2,8%, pujarà més de vuit punts, fins al 10,34% del PIB, i arribarà als 115.671 milions d'euros, segons les dades ofertes per la portaveu i ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero.
De fet, l'executiu preveu un augment de la despesa pública de gairebé 10 punts respecte a l'any passat, que suposarà el 51,5% del PIB. Alhora, hi haurà una caiguda "important" dels ingressos públics, que es preveu que siguin d'uns 25.700 milions, l'equivalent al 41% del PIB.
Montero ha explicat que la recaptació de l'IRPF caurà un 2,4%, la de l'impost de societats un 8,7%, la de l'IVA un 5,2%, la dels impostos especials un 6,7%, la de transmissions patrimonials un 37,9% i la recaptació derivada de les cotitzacions socials baixarà un 5,75%.
"Incrementar el dèficit i el deute és conseqüència d'una crisi de velocitat i profunditat inèdita", ha afirmat Montero, que també ha precisat que les xifres "demostren l'esforç de les administracions per mitigar l'impacte" del coronavirus.
En aquest sentit, la ministra portaveu ha dit que l'administració dedica 138.923 milions d'euros a mesures per ajudar els ciutadans per l'impacte de la crisi. Entre d'altres, el cost de l'ERTO costa a l'Estat 17.894 milions d'euros, mentre que la prestació dels autònoms costa uns 3.700 milions.
Montero ha rebutjat que el govern espanyol tingui previst promoure augments o rebaixes "massives" d'impostos, però sí que demana celeritat en l'aprovació de figures fiscals noves com l'impost digital i el de transaccions financeres --actualment al Congrés-- perquè puguin estar en vigor cap a finals d'any.
Dades macroeconòmiques
A banda de les previsions del PIB, el govern espanyol també ha fet públics els pronòstics en consum, exportacions, importacions o inversió. Així, el consum de les llars es preveu que caigui un 8,8% aquest any i repunti un 4,7% el vinent, mentre que el consum públic se situarà en un 2,5% el 2020 i en un 1,8% el 2021.
Pel que fa a la inversió, es desplomarà aquest any un 25,5% i repuntarà un 16,7% el vinent. Pel que fa a les exportacions, el govern de Pedro Sánchez preveu una davallada del 27,1% per a aquest 2020 i una recuperació de l'11,6% l'any vinent. Les importacions també cauran, un 31%, i pujaran lleugerament un 9,3% el 2021.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus