Cal un confinament més estricte al Segrià? Els experts discrepen

Epidemiòlegs i experts en epidèmies tenen diferents opinions sobre la millor manera de contenir el rebrot de coronavirus
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Cal ordenar un confinament més estricte de la comarca del Segrià? El debat està obert i els experts tenen diferents opinions sobre la millor manera de contenir la propagació del rebrot de coronavirus.

Per ara, i des de dissabte, l'estratègia passa pel tancament perimetral, és a dir, no es pot entrar ni sortir de la comarca si no és per motius sanitaris o laborals. A més, també s'han prohibit les reunions de més de 10 persones i limitar al màxim la vida social.

 

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha admès a Catalunya Ràdio que ordenar el confinament domiciliari "és una possibilitat" i "està sobre la taula":

"Si les corbes epidemiològiques i l'augment dels casos se segueixen mantenint i els hospitals, clíniques i centres d'atenció primària de Lleida es van carregant, alguna mesura caldrà prendre i aquesta és una de les que han d'estar sobre la taula."

Trilla ha expressat el desig que "no calgui arribar aquí" i que, si s'hi arriba, es faci de la forma "més selectiva, precisa i limitada". Per evitar-ho, és "fonamental" el rastreig dels contactes dels contagiats.

 

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla

 

L'infectòleg Oriol Mitjà es mostra partidari d'un confinament a casa per revertir una situació que considera "preocupant" perquè hi ha "cadenes de transmissió no controlades".

Mitjà, assessor de la Generalitat en la desescalada, ha demanat tests massius per als temporers i donar-los condicions dignes de feina i allotjament, per evitar amuntegaments que contribueixen a escampar el virus.

 

Donar condicions de treball i vida dignes als temporers és clau per contenir la Covid (Reuters/Nacho Doce)

 

No se sap l'origen del 20% dels casos

José Luis Morales Rull, responsable de les plantes Covid de l'Hospital Arnau de Vilanova, de Lleida, reconeix que el debat sobre un confinament més dràstic és "la pregunta del milió":

"Jo crec que s'hauria de fer si això augmenta exponencialment o si ens quedem sense capacitat a l'hospital."

Ara per ara, això no passa perquè, a l'Arnau de Vilanova, s'hi ha habilitat una planta més per atendre malalts de Covid on, a dia d'avui, hi ha pocs malalts. L'altre punt clau és el control dels casos. Un 80% se sap d'on surten, però un 20%, no.

 

El responsable de les plantes Covid de l'Arnau de Vilanova, José Luis Morales Rull

 

Per Trilla, aquest 20% encara "dona esperances que això es pugui controlar encara sense necessitat ja de fer mesures més dràstiques", tenint en compte també que "sembla que, majoritàriament, els casos són més lleus".

En canvi, Àlex Arenas, físic de la Universitat Rovira i Virgili i expert en previsió d'epidèmies per models matemàtics, preveu que l'escenari pot canviar amb molta més urgència. Si no es fan PCR de forma massiva, considera que serà inevitable el confinament domiciliari:

"En 5 dies tindrem un problema prou important com perquè, si no hem fet res, el confinament domiciliari sigui una necessitat i no una opció. El primer que hem de fer és intentar restablir de nou les cadenes de contactes. Per això només tenim una possibilitat, i és fer PCR de manera massiva."

 

El físic i expert en previsió d'epidèmies per models matemàtics Àlex Arenas

 

Una opció que significaria anar a buscar possibles focus als llocs freqüentats per persones infectades. En el cas del Segrià, però, la dificultat rau en les condicions en què viuen molts dels temporers. Morales Rull comenta que la dificultat afegida amb què es troben:

"El Servei d'Epidemiologia jo crec que mai s'imaginava que hagués de fer una traçabilitat de malalts que no tenen un domicili i no tenen un centre de salut assignat, és molt difícil fer aquest rastreig."

A més, els epidemiòlegs recorden que, si s'aconsegueixen fer els PCR, tots els positius s'han de poder aïllar bé, en un domicili on els professionals sanitaris hi puguin fer el seguiment.

Enmig del debat, el responsable de la nova "unitat de seguiment de la Covid-19" per coordinar la resposta a l'evolució de la pandèmia, Jacobo Mendioroz, ha manifestat que la solució no ha de passar sempre per "tancar tothom" a casa.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut