Cal una regulació per collir bolets? Torna el debat en un any bo per al sector

Propietaris de boscos denuncien que cada cop hi ha més grups organitzats que se n'emporten grans quantitats per comercialitzar-los en restaurants o mercats

Núria BacarditActualitzat

Collir bolets és una tradició molt arrelada. Tothom que vol va al bosc i en cull per a consum propi o per vendre els bolets a un tercer. Però a Catalunya no hi ha cap regulació.

Veníem d'anys de pocs bolets per la sequera, però, per ara, aquesta temporada en zones com el Berguedà està sent molt bona i això vol dir més boletaires. El tècnic del parc natural del Cadí-Moixeró, Joan Casòliva, constata que hi ha més pressió al bosc:

"En alguns moments hi ha sobrepoblació, més gent de la que pot acollir el parc. Hi ha més gent que actua de mala manera llençant escombraries, bosses de plàstic, deixen filats oberts..."

I això passa sovint en propietats privades. "El 60% del parc del Cadí-Moixeró és privat i la gent no ho sap", relata el president de l'Associació de Propietaris del parc, Ramon Enric Pintó, que planteja aquesta queixa:

"Veus gent que fa negoci amb el producte de casa teva i el propietari en queda al marge. Ningú vol que s'extregui un bé de la seva propietat."

Sovint els bolets es cullen en propietats privades, sense saber-ho (3Cat)


Collir per consum o per fer negoci?

Encara que collir bolets s'ha fet tota la vida, Casòliva explica que cada cop proliferen més els equips especialitzats que van al bosc en furgonetes "en baixen quatre o cinc i pentinen i arrasen el bosc per endur-se'n centenars de quilos". 

Un boletaire, Raimon Lapuente, explica que ho fa per esport, perquè li agrada i per consum propi, però cada cop veu més gent "amb bosses i bosses de plàstic carregades de bolets sortint del bosc".

D'altres hi van sols, com el Khalil, que no té papers ni feina. Diu que és la seva forma de sobreviure i menjar el que dura la temporada. Cull camagrocs, que vendrà a 5 euros el quilo o menys, mentre que als mercats es comercialitzen a una forquilla d'entre 20 i 35 euros.
 

Què diu la llei?

La llei forestal diu que per collir qualsevol producte del bosc es necessita el permís de la propietat. Però la realitat és que gairebé ningú el demana per collir bolets.  

El subinspector dels Agents Rurals Lluís Pallarès reconeix que "amb les eines i recursos de què disposem ara és pràcticament impossible controlar aquesta recol·lecció". I assenyala que per fer-ho caldria una regulació

On sí que poden actuar és en les activitats que envolten el fet de collir bolets, sobretot en la circulació, perquè els caps de setmana molts vehicles aparquen fins i tot enmig dels camps o entorpint camins.

En aquests dos mesos i mig de temporada, han posat 175 denúncies i les multes van de 300 euros en amunt.

La temporada de bolets és bona en zones del Berguedà, i hi ha més gent al bosc (3Cat)

Propostes de regulació: llicències o vedats

Cada cop més veus reclamen que s'ordeni aquesta activitat. Fins i tot ho demanen des de la Penya Boletaire de Berga. En Ramon Minoves n'és el president:

"No som partidaris de prohibir. Hem de poder anar lliurement al bosc, disfrutar-lo. Però amb respecte." 

Per garantir aquest respecte, proposa llicències com les que s'han d'obtenir per a la caça i la pesca. Permetrien tenir un cens de la gent que va a collir bolets i se'ls podria fer pedagogia o, fins i tot, retirar la llicència "si es detecten males pràctiques".

I pel que fa a la venda, podria haver-hi una llotja, com en la pesca.

Per la seva banda, els propietaris proposen vedats on hi hagi un retorn a la propietat i on es pugui limitar els quilos a collir. I demanen que si es fa una regulació sigui única per a tot Catalunya.

I en el que coincideixen tots és que s'ha de recuperar l'equilibri entre els boletaires i l'entorn rural on es mouen. I que se sàpiga que en molts casos trepitgen propietats privades i que hi ha gent que hi viu i en viu. 
 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut