Una dona es refresca en una font a Lleida, on dissabte es van assolir temperatures tòrrides
Una dona es refresca en una font a Lleida, on dissabte es van assolir temperatures tòrrides (EFE / Ramon Gabriel)

Calculen que l'onada de calor ja ha provocat quatre morts a Catalunya

Segons les estimacions que fa l'Institut Carlos III, que depèn del Ministeri de Sanitat, a l'Estat han mort a causa de la calor 360 persones des de diumenge passat

RedaccióActualitzat

L'onada de calor de llarga durada que estem vivint continua plenament activa i sense perspectives que acabi a curt termini. De fet, la durada és la característica més destacada d'aquest episodi d'altes temperatures.

A Catalunya aquest dissabte s'han superat els 41 graus de temperatura en diversos punts fins al migdia:

 

Una onada de calor que afecta també la península Ibèrica, les illes Balears i part d'Europa, i que ja ha començat a provocar morts.

L'Institut de Salut Carlos III, que depèn del Ministeri de Sanitat, xifra en 360 les persones que han mort a Espanya durant els últims sis dies, fet atribuïble a les altes temperatures. Segons dades del sistema de monitorització de la mortalitat diària (MoMo),Catalunya han mort quatre persones per causes derivades de l'onada de calor

El diumenge 10 de juliol, dia que es considera el primer de l'actual onada de calor, hi va haver 15 defuncions a Espanya per sobre del que és habitual per aquestes dates, i que s'atribueixen a problemes de salut derivats de les altes temperatures ambientals. L'increment la resta de la setmana ha estat evident: 28 morts dilluns, 41 morts dimarts, 60 defuncions dimecres, 93 dijous, i el pic de la gràfica se situa divendres, amb 123 morts a Espanya. No se saben encara les dades d'aquest dissabte.

Un turista beu aigua davant la Mesquita de Còrdova, on s'han superat els 44 graus
Un turista beu aigua davant la mesquita de Còrdova, on s'han superat els 44 graus (EFE/Salas)

Per evitar que les altes temperatures tinguin efectes perjudicials per a la salut, les autoritats recomanen no exposar-se al sol ni fer activitats intenses durant les hores centrals del dia, hidratar-se sovint bevent aigua o sucs de fruita, mantenir-se en llocs frescos o climatitzats si és possible, i fer dutxes o refrescar-se amb tovalloles mullades. 

En cas de tenir un cop de calor, aquests són els consells de com s'ha d'actuar:

 

Justament, a Madrid, un operari del servei de neteja municipal ha mort aquest divendres després de tenir ahir un cop de calor mentre treballava al carrer a les 5 de la tarda a més de 40 graus de temperatura.

L'Ajuntament de Madrid ha anunciat, després d'aquesta mort, que els treballadors municipals encarregats de la neteja viària podran flexibilitzar l'hora d'entrada a la feina per evitar les hores de calor més intensa mentre duri aquesta onada de temperatures extremes. 

 

ARXIVAT A:
Onada de calor
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut