El govern espanyol preveu tenir enllestit el nou reglament per regular totes les tipologies de lloguer a finals d'any (ACN)

Caldrà un registre obligatori per als lloguers turístics i de temporada: què és i com funcionarà

Els arrendadors hauran d'acudir al registre de la propietat i obtenir un número d'identificació per a cada immoble, sense el qual no podran publicitar-lo a les plataformes

Redacció/AgènciesActualitzat

El govern espanyol obligarà que tots els habitatges de lloguer temporal, els d'ús turístic i els que s'ofereixen per habitacions estiguin inscrits en un registre únic estatal i compleixin la normativa per poder-los comercialitzar en plataformes. 

Els lloguers de curta durada havien quedat fora de la llei espanyola d'habitatge i ara La Moncloa els vol regular amb un nou reglament que preveu tenir a punt a finals d'any. D'aquesta manera, una finestra única centralitzarà les dades gràcies als registres de la propietat. 

Aquesta és una de les mesures que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres, juntament amb la pròrroga del bo de lloguer per a joves, per regular el mercat de l'habitatge i facilitar-hi l'accés. 
 

En què consisteix el registre únic?

El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana ha iniciat el projecte de consulta pública del reial decret pel qual es crea la finestreta única digital d'arrendaments i es regula la recollida i l'intercanvi de dades relatives als serveis de lloguer i allotjaments de curta durada.

S'estableix que qualsevol lloguer d'un habitatge de curta durada s'haurà de registrar i caldrà obtenir un número d'identificació sense el qual no es podrà publicitar a les plataformes digitals.  

Amb aquest sistema de registre el govern espanyol vol evitar el frau, protegir qui realment necessita l'allotjament de temporada, posar a ratlla els allotjaments turístics il·legals i prioritzar els lloguers d'habitatge habitual.

Segons fonts del Ministeri d'Habitatge, el registre obligatori començarà a funcionar en període de proves i de forma voluntària el 2 de gener del 2025.
 

Què recull el reial decret?

En aplicació del reglament europeu, el reial decret estableix diverses obligacions i regulacions en matèria d'informació que s'apliquen als serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada.

Això afecta tant els serveis de lloguer de curta durada que presten plataformes en línia com els amfitrions que presten serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada a l'Estat.

El text vol distingir els arrendaments de temporada i els de curta durada --on també s'inclouen els d'habitacions, turístics, embarcacions o altres propietats-- dels arrendaments ordinaris d'habitatge.

El govern espanyol vol combatre el frau amb els lloguers turístics, de temporada i d'habitacions (3Cat)

Què és el número de registre?

Per poder comercialitzar el seu lloguer en línia, els arrendadors estan obligats a obtenir un número de registre i a aportar tota la informació que calgui per donar-lo d'alta. Després, hauran de comunicar a les plataformes el número que els hagi assignat el Registre de la Propietat.

Per la seva banda, les plataformes han de vetllar perquè a les seves aplicacions els arrendadors identifiquin els seus habitatges mitjançant aquest número i que sigui visible en els anuncis.
 

Com s'aconsegueix?

El procediment per demanar el número de registre es farà a través de la seu electrònica del Col·legi de Registradors i el número obtingut tindrà una vigència de dotze mesos. Caldrà adreçar la sol·licitud al registre competent sobre l'adreça afectada.

Així mateix, caldrà detallar el tipus d'arrendament: finques, habitacions o unitats parcials adreçades al lloguer de curta durada no turístic; aquells destinats al turístic o embarcacions flotants o altres propietats que permetin l'allotjament de curta durada. Cada finca, habitació o embarcació només podrà tenir un codi per cadascuna d'aquestes categories.

El reial decret estableix que no es podran comercialitzar aquests lloguers sense un número de registre que sigui vigent, ni amb un número de registre associat a una categoria o tipus diferent d'arrendament.

A la ciutat de Barcelona hi ha més de 10.000 habitatges amb llicència turística (ACN)

Com es renova?

El número de registre tindrà una vigència d'un any, però es podrà prorrogar en cas que es constitueixi un o més arrendaments sobre la unitat en aquest període, sempre que siguin de la mateixa categoria i tipus pels quals es va demanar el registre. 

En cas que es tracti d'arrendaments de temporada, cal recollir a més la causa de la necessitat d'habitatge no permanent de l'arrendatari en cadascun dels contractes, cosa que es podrà verificar.

En aquells casos que es compleixin els requisits, tant pel que fa a les altes com a les renovacions, el registrador expedirà el número de registre i l'elevarà a la finestreta única digital.
 

Què passa si es retira l'habitatge o se suspèn el registre?

En cas que es retiri o se suspengui el número de registre per part del registrador, la finestreta traslladarà una ordre a les plataformes perquè eliminin possibles anuncis associats a aquest número. 

El procés de consulta pública d'aquest reial decret del govern espanyol va començar el 23 de setembre i, des d'aleshores, s'han rebut poc més d'un centenar d'aportacions ciutadanes.

La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, ha defensat que l'objectiu d'aquesta finestreta única és connectar-la amb la que es posarà en marxa a la Unió Europea a partir del maig del 2026.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeGovern espanyol
Anar al contingut