Vista general del nucli antic de Calonge
Vista general del nucli antic de Calonge (ACN)
Calonge i Sant Antoni

Calonge busca set llibreters per convertir-se en el primer "booktown" de Catalunya

El municipi empordanès ofereix ajudes de fins a 16.000 euros i diverses bonificacions als emprenedors que instal·lin una llibreria al centre històric

Actualitzat

Calonge i Sant Antoni vol convertir-se en un atractiu turístic gràcies als llibres. El municipi ha anunciat la campanya "Calonge, poble de llibres", que busca set persones que hi vulguin obrir una llibreria al centre històric per tal de convertir el poble en el primer "booktown" estable de Catalunya.

El consistori posa a disposició set locals buits que hi ha al casc antic perquè les futures llibreries s'hi instal·lin en un règim de lloguer assequible.

 

 

El projecte s'ha presentat aquest dimecres en la Jornada Viles del Llibre que s'ha fet a la Universitat de Barcelona. La idea de convertir-se en "booktown", o vila de llibres, té l'objectiu de revitalitzar la vida socioeconòmica i cultural del poble i convertir-se en un municipi generador de creativitat, coneixement i transformació.

 

El castell de Calonge, en una imatge d'arxiu
El castell de Calonge en una imatge d'arxiu (ACN)

 

L'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, ha explicat a Catalunya Ràdio que "Calonge, poble de llibres" és un projecte que vol "crear un pool de llibreries que entre elles no es facin la competència, sinó que es complementin i que procurin elevar el nivell cultural de tota aquella zona".

 

 

La iniciativa busca que les llibreries cooperin entre elles, segons ha explicat a TV3 el regidor de Cultura de Calonge i Sant Antoni, Norbert Botella:

 

 

Ajudes de 16.000 euros i bonificacions fiscals

Per atraure futurs llibreters, Calonge i Sant Antoni anuncia bonificacions i ajudes per als emprenedors que s'animin a obrir-hi un negoci. El municipi ofereix 10.000 euros a cada empresari per subvencionar la compra de mobiliari, maquinària, decoració i equipament i 6.000 euros més per a la contractació de personal.

A més, hi haurà una subvenció de fins al 50% i un màxim de 60.000 euros per a la rehabilitació d'immobles i una bonificació de fins al 90% en la taxa de llicència d'activitats.

El projecte també inclou suport a la digitalització, formació i contacte directe amb el servei d'ocupació local, a més de presència a l'agenda cultural i participació gratuïta en mercats i festes.

El regidor de Cultura de Calonge i Sant Antoni ha explicat a Catalunya Ràdio que, hores després de presentar el projecte, ja han començat a rebre missatges dels primers interessats.

 

Diversos llibres en una parada de la Rambla de Catalunya
Diversos llibres en una parada de la Rambla de Catalunya (ACN / Mar Vila)

 

Una llibreria per a 11.000 habitants

Actualment, al municipi, només hi ha una llibreria, la Dalmau, i és a Sant Antoni, l'altre nucli de població, a tocar del mar. La situació de Calonge i Sant Antoni, amb una llibreria per als 11.000 habitants regulars, contrasta amb la de Montoliu, a Occitània, un "booktown" de 837 habitants on hi ha 18 llibreries. El municipi empordanès s'ha emmirallat en aquest poble proper a Carcassona per impulsar el projecte.

El fet de ser un municipi turístic, en plena Costa Brava, fa que a l'estiu els veïns del poble creixin fins als 100.000. L'Ajuntament calcula que, a l'estiu, hi ha un públic lector potencial d'un milió de persones en un radi de 30 minuts en cotxe.

 

"Booktowns" arreu del món

A la dècada dels seixanta, Richard Booth va tenir la idea d'omplir amb llibres de segona mà una antiga estació de bombers del seu poble natal, Hay-on-Wye, a Gal·les. De mica en mica, els llibres de segona mà van anar conquerint altres espais inutilitzats del poble i, al cap d'uns anys, Hay-on-Wye ja era considerat "el poble dels llibres": el primer "booktown" del món.

La xarxa de viles del llibre no ha deixat de créixer i, actualment, n'hi ha 52 a tot el planeta. En països com el Regne Unit, França o Noruega, alguns "booktowns" han estat un model d'èxit en la reactivació de l'economia dels municipis.

A l'estat, l'únic "booktown" estable és Urueña, un poble de 200 habitants de Castella i Lleó, on hi ha deu llibreries i cinc museus. A Catalunya, hi ha hagut experiències temporals de "viles del llibre" a BellpratCervera, MontblancLa Pobla de Segur o l'Escala.

 

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut