Calor, falta de ventilació i problemes elèctrics: noves queixes en un alberg d'emergència
Al barri de Collblanc, a l'Hospitalet de Llobregat, una quarantena de persones procedents també d'altres ciutats, com Barcelona, protesten per les condicions de l'alberg de l'empresa Sociohabitatge, que acumula diverses queixes
"Se'm va desmaiar la nena..." És la queixa d'una mare que viu en un alberg de l'empresa Sociohabitatge des de fa cinc mesos, a Collblanc, a l'Hospitalet de Llobregat. Denuncia una calor excessiva, falta de ventilació i problemes en la instal·lació elèctrica.
"Moltes de les habitacions on viuen famílies senceres tenen finestra, però al passadís", explica un altre usuari, Hicham Boussaaden. Lamenten que fa dies que tenen talls de llum repetits, que han cremat el cablejat de ventiladors o de carregadors de mòbils.
"No podem escalfar el menjar", diu Fatima Zohra Tazouti. "Fins ara tampoc podem rentar la roba perquè salten els ploms", afegeix una mare de tres fills. El que els ha fet saltar les alarmes és la por que hi hagi incendis. "Quan hem sentit dir-ho als de manteniment no hem pogut continuar callats."
La direcció de l'empresa, Sociohabitatge, argumenta que els talls són breus, que cada dia s'ha intentat arreglar amb algú de manteniment i que s'hi estan invertint recursos. "Els últims vuit mesos hem fet una inversió d'uns 30.000 o 40.000 euros", explica Daniel Villergas, director de l'empresa. Afegeix que s'ha reformat un bany i la cuina, a més de canviar el parquet. "Donar allotjament a certs col·lectius fa que el manteniment costi molt més".
Queixes des de fa mesos
"Estem pagant en alguns casos fins a 3.000 euros al mes perquè hi hagi famílies que no dormin al carrer, i no són admissibles aquestes imatges que hem vist". Ho deia l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en una entrevista al programa "Els matins" el març d'aquest any, després de veure imatges de l'alberg de Collblanc.
Ja aleshores els usuaris denunciaven insalubritat i humitats. "La meva assistenta em diu: 'Per la teva família estem pagant més de 8.000 euros'. Però on són aquests diners? Jo aquí no els veig!", diu una usària.
Una de les seves queixes, com a mare, és que hagin de compartir espai amb persones drogodependents o amb afectacions de salut mental. "Hi ha hagut agressions entre usuaris que han arribat a les mans. Ho hem comunicat a Sociohabitatge i mai ens han donat una solució."
El director de l'empresa argumenta que quan s'han de fer trasllats, es fan, també a instàncies de les treballadores socials dels ajuntaments. "Persones drogodependents, o amb problemes de salut mental, és clar que són col·lectius diferents", diu Daniel Villergas. "Però si al final viuen sense cap incidència, qui discrimina a qui?"
Fonts de l'Ajuntament de Barcelona apunten a una falta d'habitatge social crònic que fa inevitable la barreja de perfils en allotjaments d'emergència. I afegeixen que, només l'any passat, el consistori va destinar 34 milions d'euros a allotjar temporalment una mitjana mensual de 3.000 persones, sense cap aportació de la Generalitat.
Sobre les noves denúncies, l'Ajuntament explica que les inspeccions han conclòs que tot està en ordre més enllà de sobrecàrregues elèctriques, però que, tot i això, després de les queixes, deixaran de fer derivacions a aquest allotjament.
De les 3.075 persones de Barcelona en recursos d'emergència, 607 s'allotgen en equipaments de Sociohabitatge.
Per l'alberg de Collblanc, l'empresa va pagar el mes de juny una multa de 1.600 euros a Inspecció del Treball per deficiències en l'avaluació de riscos laborals.