Calviño no creu que ara sigui el moment d'entrar en una reforma laboral (Europa Press)

Calviño veu "absurd" debatre ara la reforma laboral i la CEOE suspèn el diàleg social

La patronal espanyola abandona la taula de diàleg social després de l'acord entre el govern espanyol i Bildu de derogar totalment la reforma laboral a canvi d'allargar l'estat d'alarma
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

L'acord del govern de Sánchez amb Bildu per derogar la reforma laboral del PP -a canvi del sí a l'estat d'alarma- ha provocat un impacte polític i econòmic de gran magnitud. A la CEOE han reaccionat de manera ràpida. Han abandonat la taula de diàleg social amb el govern central i els sindicats, indignats amb el pacte amb Bildu. I gairebé coincidint amb l'anunci de la patronal espanyola, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha qualificat d'"absurd" que ara hi hagi un debat al voltant de la reforma laboral. No és el moment, apunta Calviño.

A la CEOE ja fa dies que no li acaba d'agradar la lletra del diàleg social que marquen govern i sindicats. En l'últim acord signat, el d'allargar els ERTO per causa major, ja va condicionar la firma fins a aconseguir algunes millores per a les empreses en el text definitiu.

Però tornar a obrir el debat de derogar tota la reforma ha fet saltar pels aires la lletra i la música i, de moment, la patronal no vol seure a negociar. El seu president, Antonio Garamendi, s'ha preguntat, en declaracions a RNE, perquè s'han d'asseure en una taula "si ja està decidit el que es farà a la taula, si el menú del dia està preparat". "Que no segueixin comptant amb nosaltres", ha dit.

Garamendi ha afirmat que la CEOE porta dialogant 40 anys amb els diferents governs i s'ha assegut en totes les taules, però sempre han trobat "lleialtat institucional". I ha afegit:

"No es pot anar amb les cartes marcades (...) No compartim en absolut [l'acord entre el govern i Bildu]. És un menyspreu indignant que dinamita el diàleg social. (...) Està en suspens."

 

(EFE)

 

El govern espanyol veu "absurda" i "contraproduent" la polèmica

Des del govern espanyol no s'entén l'enrenou que s'ha aixecat per l'acord entre la Moncloa i Bildu. La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha puntualitzat que seria "absurd i contraproduent generar la més mínima inseguretat jurídica" en plena pandèmia.

En la seva intervenció a la jornada del Cercle d'Economia, amb el títol "Reflexions polítiques, econòmiques i sanitàries entorn a una pandèmia", la vicepresidenta ha assegurat que "qualsevol modificació es farà de forma dialogada amb els agents socials". A més, Calviño ha situat com a prioritat del govern espanyol el seu suport a les empreses i l'impuls de l'ocupació "al mateix temps que es protegeix als treballadors."

Durant la conferència, la ministra ha fet una crida per arribar a un "gran acord polític i social per impulsar la reconstrucció del país."

La reforma laboral del 2012 va originar una gran contestació social amb manifestacions multitudinàries a tot el país. Es va aprovar la reducció de les indemnitzacions per acomiadament improcedent. Es van ampliar les causes de l'acomiadament objectiu. I es va retirar la necessitat d'autorització administrativa per fer expedients d'acomiadament.

ARXIVAT A:
Drets laborals Precarietat laboral Coronavirus Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut