Calvo afirma que l'Open Arms "en cap moment" va voler "venir a un port espanyol"
La vicepresidenta en funcions defensa la gestió del govern espanyol durant la crisi del vaixell de l'ONG catalana
La vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat que el vaixell espanyol Open Arms, que va passar 19 dies al Mediterrani amb més de 100 migrants a bord, "en cap moment" voler "venir a un port espanyol" mentre va durar la crisi.
En la compareixença d'aquest dijous al Congrés, Calvo ha apuntat que La Moncloa es va posar en contacte amb el govern italià per demanar "ajuda i col·laboració" davant d'una situació al vaixell que ha qualificat de "complicada" quan des de l'Open Arms se'n va alertar.
En no obtenir resposta d'Itàlia, ha explicat la vicepresidenta, l'executiu de Pedro Sánchez va oferir el port d'Algesires perquè és el que té "els millors instruments quotidians" per atendre els migrants que l'ONG havia rescatat al Mediterrani.
Calvo ha recordat que l'Open Arms havia atracat en dues ocasions el port d'Algesires en les tres vegades que ha desembarcat a ports espanyols, l'agost i el desembre de l'any passat.
Crítiques per totes bandes
La majoria dels grups al Congrés, excepte el PSOE, han critica l'exposició de la vicepresidenta, tan per poc com per massa, sobre l'actuació del govern en la crisi de l'Open Arms i sobre la política d'immigració del govern espanyol.
El PP i Ciutadans, que haurien volgut que fos el president Sánchez qui donés les explicacions en aquesta sessió, no s'han estalviat crítiques a la gestió que en va fer Espanya.
Cayetana Álvarez de Toledo (EFE)
La portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, ha acusat el govern de Sánchez de fer partidisme de les víctimes.
"El sanchisme i el salvinisme són les dues cares de la mateixa moneda, fan el mateix, en dos sentits profunds i exactes: primer utilitzen els immigrants per guanyar vots. Segon paralel·lisme esntre sanchisme i salvinisme: els dos exhibeixen el mateix menyspreu no ja per l'immigrant, sinó per l'individu."
"Vostès fan negoci electoral, politiqueig, sota la màscara de la solidaritat."
Inés Arrimades, que s'ha estrenat com a portaveu de Ciutadans al Congrés, ha acusat l'executiu socialista de tenir una reacció "mediàtica" davant de la situació, i de crear un efecte crida per a la immigració irregular.
"Hi ha persones, hi ha drames, però també hi ha màfies. I nosaltres el que volem és que llancin un missatge que aquest govern controlarà les fronteres, lluiti contra la immigració il·legal i lideri la resposta europea contra les màfies que trafiquen contra les persones. I no ho hem sentit. No tenen política d'immigració, sinó un recopilatori d'improvisacions, de bandades i contradiccions."
"Quin missatge estan llançant al món? Que és més fàcil venir de manera irregular, deixant-se manipular i extorquir per les màfies que complint els procediments ordinaris?"
Inés Arrimadas, portaveu de Ciutadans (EFE)
"No té permís per rescatar"
Molts grups han coincidit a retreure la criminalització que el govern espanyol ha fet d'Open Arms i de les ONG que rescaten vides al mar, una actitud que han vist reflectida en la frase que va pronunciar la vicepresidenta: "No té permís per rescatar", que han considerat més pròpia de Salvini.
Els diversos portaveus d'Unides Podem han coincidit a acusar de falta d'humanitat. Noelia Vera ha dit que l'actuació amb l'Open Arms "ha estat molt pobra".
"L'únic que és il·legal en aquest assumpte és deixar morir a persones al mar."
"Què ha passat en aquest any per despertar esperança amb el rescat de l'Aquarius i haver passat a decebre amb l'assistència a l'Open Arms?"
Gerardo Pisarello, de Catalunya en Comú (EFE)
Gerardo PIsarello, de Catalunya en Comú, ha retret que es vulgui multar l'Open Arms.
"El que no es pot fer és que quan encara tenim més de 850 persones ofegades al mar aquest any 2019, és precisament bloquejar, estigmatitzar a unes organitzacions de salvament marítim que no són enemigues dels estats."
Els grups catalans també han comparat l'acció de Sánchez amb la política de Salvini, però reclamant una política d'immigració i d'acollida clara.
Maria Carvalho Dantas, d'ERC (EFE)
Maria Carvalho Dantas, d'ERC ha recordat les paraules del president durant l'episodi de l'Aquarius.
"Salvini, el més destacat dels representants de l'extrema dreta xenòfoba europea, ha marcat el pas a tots els altres governants. El senyor Pedro Sánchez va escriure: Haver salvat la vida a 630 persones de l'Aquarius fa que valgui la pena dedicar-se a la política', però el seu comportament poc té a veure amb aquell gest."
"Negar un port per desembarcar o tornar persones rescatades al mar no és només miserable i inhumà; és també il·legal."
Laura Borràs, de JuntsxCat, també ha destacat el canvi que s'ha produït des d'aquell primer gest.
"La deriva del govern d'Espanya en política migratòria i de refugiats ha sorprès a propis i estranys, amb un viratge insòlit d'un govern d'esquerres cap a una política pròpia de la ultradreta de Salvini."
"En base a la legislació internacional davant de vides en perill, rescatar no és una opció: rescatar és un deure."
Laura Borràs, portaveu de Junts x Cat (EFE)
Totalment oposada ha estat la intervenció del líder de Vox, Santiago Abascal , sense aportar cap dada-, ha relacionat immigració i delinqüència.
"Vostès saben encara que no hi diuen, que moltes ciutats europees hi ha barris en que no hi impera la llei civil sinó la llei islàmica. Que hi ha barris a Europa on les dones no poden anar soles, ni vestides com els plagui, que les violacions en manada han protagonitzat amb cruesa l'estiu a Espanya. Vostès ho saben però no en volen parlar perquè no el sembla una part del problema."
Reconeguts per l'UE
La vicepreddienta Carmen Calvo s'ha defensat assegurant que la seva actuació ha estat reconeguda per la UE.
"La Comissió Europea ha reconegut en el repartiment d'aquesta migrants, que ha estat el govern espanyol qui ha donat la resposta humanitària i de rescat per desbloquejar i tirar endavant una situació que estava litaralment enquistada pel tancament dels ports d'Itàlia."
També ha afegit una dada per respondre a les acusacions de l'efecte crida que han argumentat els partits de la dreta. Segons el govern aquest any hi ha hagut un 43% menys d'entrades irregulars a les fronteres espanyoles.
- ARXIVAT A:
- Migracions