El capità de l'Open Arms, Òscar Camps, al vaixell (Reuters)

Calvo no descarta sancions a l'Open Arms: "No té permís per rescatar"

El capità del vaixell, Òscar Camps, nega que la justícia italiana els estigui investigant
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

L'endemà del desembarcament a Lampedusa del centenar de migrants de l'Open Arms, el govern espanyol ha recordat a l'ONG catalana que no tenia llicència per a rescats i que, com tothom, està sotmesa a la llei. Ho ha dit a la Cadena Ser la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, quan li han preguntat per una possible sanció a l'organització, que podria arribar als 901.000 euros.

"L'Open Arms no té permís per rescatar. Ho sap el capità del vaixell, li va recordar en alguna ocasió el ministre de Foment, del qual depèn marina mercant, perquè al nostre país tots tenim un espai en el qual sabem què podem o què no podem fer."

L'Open Arms està en aquests moments viatjant cap a Sicília, on quedarà confiscat provisionalment durant almenys deu dies després que ho ordenés aquest dimarts la fiscalia italiana. Si se li aixeca la confiscació, Calvo no ha concretat si podran seguir fent rescats, però ha remarcat que l'Open Arms "no estava ni tan sols en condicions de navegar fins a un port espanyol, fins a un port de les Balears".

El vaixell, ha tornat a incidir Calvo, "té llicència per a ajut humanitari, per a transport de queviures". "Aquesta és la llicència que té des del punt de vista de la concessió administrativa i la legalitat espanyola, i aquesta és la seva missió", ha afegit.
 

L'Open Arms en la seva arribada a Lampedusa (EFE)


En declaracions a TV3, el capità de l'Open Arms, Òscar Camps, ha negat que la justícia italiana els estigui investigant:

"El vaixell queda confiscat provisionalment com a probatori, però no hi ha cap càrrec contra l'ONG ni contra cap capità ni contra ningú de nosaltres, cap càrrec absolutament ni s'investiga absolutament res".

Camps ha afegit que per primer cop es desembarca a Itàlia sense càrrec ni acusacions "perquè el que hem fet ha estat complir amb el dret marítim i la Constitució italiana".

També ha explicat la impressió que va tenir el fiscal quan va pujar al vaixell:

"Va estar una hora a bord i va veure que allò era inaguantable, insuportable, era una bomba que explotaria en qualsevol moment."

Camps també ha respost a Calvo a través de Twitter, on l'ha comparat amb el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini:

 

 

El vaixell "Audaç" de l'Armada

Però Calvo també ha afirmat que per damunt d'aquesta situació està la crisi humanitària, i per això el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, va decidir enviar el vaixell de l'armada espanyola Audaç rumb a Lampedusa.
 

Calvo ha afegit que "en cas que es posi en marxa el repartiment d'immigrants al qual havíem arribat els sis països (Espanya, França, Alemanya, Luxemburg, Portugal i Romania, que es va retirar), coordinats per la Comissió Europea, estaríem en condicions de portar a Espanya la part proporcional que ens correspongués."

Per la seva banda, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha declarat a Antena 3 que el Govern espanyol està seguint al minut el que acordi la fiscalia italiana i que en funció d'això "es prendran les decisions oportunes respecte a l'Audaç".
 

Violacions del dret

També ha defensat la gestió del govern de Pedro Sánchez i ha dit que en aquests 19 dies "Matteo Salvini ha incorregut en greus violacions del dret del mar i ha incomplert les mínimes normes del dret internacional".

Però el ministre italià no és l'únic que manté els ports tancats a les embarcacions de salvament i s'aparta de la legalitat. Hi ha cinc lleis de socors als migrants que se salten Salvini, Espanya, Malta i Grècia.

La primera de totes és el Dret Marítim, que estableix l'obligació de l'assistència a persones en perill al mar i el deure de fomentar i mantenir un servei de busca i salvament eficaç.

 

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut