Un grup de persones visita l'interior del Capitoli dels EUA a Washington D. C. (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Cambra de Representants i Senat també es renoven a les eleccions als EUA: quina funció tenen?

Tenir el control del Congrés per part del mateix partit que guanya a la presidència és fonamental per impulsar l'agenda del nou president
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units 2024

A les eleccions del 5 de novembre, els nord-americans no només trien qui ocuparà la presidència dels EUA els següents quatre anys, sinó que també voten els nous representants al Congrés dels Estats Units, que està format per dues cambres: la Cambra de Representants i el Senat.

De fet, aquests representants canvien a les eleccions legislatives, que tenen lloc cada dos anys. En el cas de la Cambra de Representants es renoven tots els membres, mentre que al Senat només se n'escull un terç cada dos anys. 

Les dues cambres dels Estats Units tenen les seus al Capitoli, a Washington D. C.

Tenir el control del Congrés --és a dir, del poder legislatiu-- per part del mateix partit que guanya a la Casa Blanca és fonamental per impulsar l'agenda d'un president. I és que, per tal que una llei tiri endavant i aconsegueixi la firma del president, tant la Cambra de Representants com el Senat han d'aprovar prèviament el mateix projecte de llei per majoria.


La Cambra de Representants

La Cambra de Representants té 435 escons, provinents dels 50 estats de manera proporcional a la seva població. A més a més, hi ha 6 membres sense vot que representen el Districte de Colúmbia (Washington D. C), Puerto Rico i quatre territoris més: Samoa Americana, Guam, les illes Verges dels EUA i les illes Marianes.

El seu mandat dura només 2 anys. I, en aquestes eleccions, es renovarà totalment. El president o presidenta de la Cambra és escollit per la mateixa cambra i es converteix en la tercera persona en la línia de successió a la presidència.

Imatge d'arxiu de l'assalt al Capitoli per partidaris de Trump el 6 de gener de 2021 (Europa Press/Mark Finkenstaedt)

La Cambra de Representants és l'organisme encarregat, entre altres coses, de promulgar lleis o escollir el president dels EUA en el cas que hi hagi un empat en el col·legi electoral. En circumstàncies excepcionals, a més a més, també pot iniciar un "impeachment" o procés de destitució contra el president que ocupi el càrrec, que després es deliberarà al Senat. 

El Senat

El Senat està format per 100 senadors, 2 per a cada estat. El seu mandat dura sis anys, però són mandats esglaonats en què cada dos anys se'n renova un terç dels membres.

El vicepresident dels Estats Units serveix com a president del Senat i el seu vot pot ser decisiu en el cas que hi hagi un empat a vots entre els senadors. 

És la cambra que s'ocupa de ratificar o rebutjar les lleis que es proposen a la Cambra de Representants i de confirmar nomenaments d'alts membres de l'administració i dels jutges federals. Això fa que el partit que tingui majoria al Senat pugui decidir aprovar o rebutjar els nomenaments dels jutges, incloent-hi els vitalicis del Tribunal Suprem.

Per exemple, Donald Trump, durant el seu mandat de 4 anys, gràcies al fet de tenir el Senat amb majoria republicana, va ser capaç de nominar més jutges que els seus predecessors Clinton, Bush i Obama --tots tres, amb dos mandats, és a dir, amb 8 anys al càrrec. Segons Russell Wheeler, investigador de Brookings, Trump va aconseguir nomenar uns 2.000 jutges federals.

A més a més, el Senat també és l'encarregat de triar qui ocupa la vicepresidència dels EUA en el cas d'un empat en el resultat electoral.

 

ARXIVAT A:
Estats Units Eleccions Estats Units 2024
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut