Cambray diu que els infants podran fer el mateix horari al setembre sense pagar més
- TEMA:
- Educació
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, ha defensat els canvis en la planificació del curs escolar anunciats aquest dijous, que ha desfermat una allau de crítiques i moltes reaccions de sorpresa en diversos sectors. La principal novetat és que s'avança l'inici del curs: a infantil i primària el 5 de setembre, amb jornada intensiva tot el mes. I a secundària, el curs comença el 7 de setembre.
En una entrevista al programa Els matins de TV3, ha assegurat que durant el setembre vinent "els nens i nenes faran el mateix horari que fan fins ara a les escoles". A l'arrencada del curs hi haurà la mateixa "cobertura i gratuïtat al 100%, independentment de la renda" de les famílies, a través d'activitats extraescolars.
Uns detalls que no es van explicitar en la compareixença de dijous, a càrrec del mateix conseller i del president Pere Aragonès, sinó unes hores més tard. Aquest divendres, el titular d'Educació ha defensat: "El que fem és explicar-nos millor; no va ser una decisió improvisada."
Cambray respon a les crítiques de falta de consens
Davant l'allau de crítiques, el conseller ha assegurat que canviar el calendari és una mesura polèmica perquè "sempre surten les veus més crítiques però també ens arriben valoracions positives". Ha afirmat que si s'hagués posat a debat, "la decisió no estaria presa".
Ha fet una comparació: "Si haguéssim posat a debat obrir les escoles en pandèmia, no estarien obertes." Ha assegurat que hi ha debats en què cal escoltar a tothom, però ha precisat: "Nosaltres hem de prendre la decisió perquè és impossible que tothom estigui content." I s'ha fet "pensant en l'alumnat".
Considera que és una mesura "pedagògica, de conciliació familiar, d'equitat i feminista" i que "beneficia l'alumne" perquè té menys temps de desconnexió" a l'estiu. Un altre dels motius és climàtic, perquè "tenim mesos de setembre cada vegada més calorosos".
Pel que fa als docents, ha explicat que els canvis no comportaran més hores laborals i els ha recordat que poden preparar el curs durant el mes de juliol, que "sempre ha estat hàbil".
Els sindicats demanen la dimissió del conseller
El sindicat majoritari, USTEC-Stes, ha demanat la dimissió del conseller d'Educació i assegura que l'avançament de l'inici de curs escolar suposarà una pèrdua de qualitat perquè el professorat no tindrà temps de preparar-lo.
La Intersindical CSC també considera que no hi haurà prou marge per preparar el curs, i acusa el govern de fer passar "càlculs polítics" al davant de la "millora educativa".
La UGT i CCOO han lamentat la "falta de diàleg" i que els canvis no s'hagin tractat en el Consell Escolar de Catalunya, cosa que consideren un "menyspreu" a la comunitat educativa.
L'escola concertada ha demanat una reunió urgent amb el departament i ha dit que garantirà l'horari habitual.
La sentència del 25% de castellà a l'escola
El titular d'Educació ha explicat que tot just ara començarà el procés per redactar la nova normativa que ha de servir per "refermar" el model d'escola catalana davant de la sentència que obliga els centres a impartir un 25% de les classes en llengua castellana.
Un altre objectiu del "pla d'impuls" és aconseguir més immersió als instituts, on ha reconegut que la immersió no s'aplica ara mateix: "És molt possible que en alguns instituts s'estigui fent més del 25% de castellà."
Recupera aquí de manera íntegra l'entrevista al conseller Gonzàlez-Cambray:
- ARXIVAT A:
- Educació