Cameron crea un departament per negociar el procés de sortida de la UE
El Regne Unit posa fil a l'agulla per encarar la gestió de la sortida de la Unió Europea. En la primera reunió del govern des de la victòria del Brexit en el referèndum de dijous, el primer ministre, David Cameron, ha anunciat que crearà un superdepartament que negociï el procés de sortida de la UE. Aquest departament, presidit pel diputat "tory" Oliver Letwin i integrat per diversos funcionaris, assessorarà sobre els passos a seguir en el procés de ruptura.
Aquesta unitat especial monitoritzarà la sortida malgrat que, de moment, Londres no té pressa per engegar el mecanisme: Cameron ha subratllat que el Regne Unit és sobirà per decidir quan activa l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix un període de negociació de dos anys. El cap de govern també ha indicat que Londres consultarà amb totes les autonomies (Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord) sobre les negociacions amb Brussel·les, per assegurar que els seus interessos són protegits.
Nou líder el 2 de setembre
El Partit Conservador confia que el 2 de setembre ja haurà escollit el nou líder de la formació, després que Cameron anunciés divendres la dimissió. El "premier" conservador va dir que el proper líder hauria d'estar escollit quan se celebri el congrés anual de la formació, a principis d'octubre.
El Comitè 1922 del partit, que agrupa els diputats "tories" i responsables del procés d'elecció del líder, ha informat que els aspirants podran presentar les seves candidatures el dimecres i el dijous d'aquesta setmana. De moment, els noms que més sonen són l'exalcalde de Londres Boris Johnson, un dels líders de la campanya del Brexit; i la ministra de l'Interior, Theresa May, favorable a la permanència a la UE però que és vista com una figura unificadora. La decisió final la prendran els afiliats del partit.
Cameron crida a "no donar l'esquena" a Europa
En una intervenció a la Cambra dels Comuns, Cameron ha fet una crida a determinar "el model de relació" que els britànics volen mantenir amb la Unió, una tasca que haurà d'assumir el pròxim primer ministre, després que ell va anunciar divendres que dimitiria abans de l'octubre.
En el seu discurs davant dels parlamentaris britànics, el primer ministre, ha demanat no aïllar-se d'Europa:
"El Regne Unit deixa la Unió Europea, però no ha de donar l'esquena a Europa ni a la resta del món."
Cameron ha dit que cal respectar la decisió "sobirana" del poble britànic i ha apuntat que en cap cas el Parlament ha de bloquejar el desig de marxar de la ciutadania. Ha alertat, però, que les negociacions que hi ha al davant són "complexes" i "difícils".
El primer ministre també ha tranquil·litzat els ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit i ha assenyalat que les seves circumstàncies no variaran de manera immediata.
En contra d'un segon referèndum a Escòcia
Pel que fa a un hipotètic segon referèndum d'independència a Escòcia, tal com reclama l'SNP, Cameron ha assegurat que les raons perquè els escocesos continuïn a la Gran Bretanya són tan fortes com el setembre de 2014, quan l'opció de continuar al Regne Unit es va imposar a les urnes. Pel 'premier' britànic, "l'últim que necessita Escòcia" és un altre referèndum sobre la independència.
Mentrestant, la lliura esterlina ha marcat aquest dilluns un nou mínim històric davant del dòlar, un fet que obligat el ministre d'Economia, George Osborne, a fer una intervenció en què ha dit que el Regne Unit té prou fortalesa per afrontar el repte del Brexit. A la incertesa econòmica, cal sumar-hi la política: mentre que els conservadors busquen substitut per a Cameron, els laboristes no estan gaire millor: tres integrants més del gabinet a l'ombra de Jeremy Corbyn han dimitit aquest dilluns.