Camions fent de morgue i hospitals a Central Park: Nova York fa front al coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
Els Estats Units és el país on hi ha més positius de SARS-CoV2, 321.000, i, de moment, hi han mort més de 9.100 persones, però encara són lluny d'arribar al pic de la corba de l'epidèmia.
L'estat més castigat és Nova York, amb més de 122.000 casos registrats i més de 4.150 morts -gairebé 600 en les últimes 24 hores-, la majoria a la seva ciutat més poblada, la que du el mateix nom.
Camions refrigerats
Com ha passat abans a la Xina, a Itàlia i a Espanya, l'allau de casos greus i de morts ha depassat la capacitat ordinària del sistema de salut de Nova York i ha obligat a improvisar.
Un exemple és la filera de camions refrigerats aparcats davant de l'hospital Bellevue, convertits en dipòsits provisionals de cadàvers. No és l'únic lloc: hi ha almenys una trentena més de camions fent la mateixa funció a altres hospitals de la ciutat.
A la ciutat també ha arribat un gran vaixell hospital de l'exèrcit, i s'han aixecat hospitals provisionals en un recinte firal, en un complex tenístic i fins i tot a Central Park mateix, al centre de l'illa de Manhattan.
El governador de l'estat, Andrew Cuomo, ha descrit la situació com a "gairebé impossible de gestionar", i ha avisat que el pitjor encara no ha arribat:
«Ens estem acostant al pic. Depenent del model que fem servir, estem a 4, a 5, a 6 o a 7 dies, tot i que alguns ho estiren fins a 14 dies. La nostra lectura de les previsions és que estem en un punt pròxim als 7 dies.»
"12 dies al darrere d'Espanya"
Càlculs similars fa la doctora Deborah Birx, que és la directora del grup de treball de la Casa Blanca en aquesta emergència.
Segons ella, els Estats Units estan ara mateix "uns 12 dies al darrere" d'Espanya i Itàlia, i destaca que en aquests dos països l'epidèmia ja ha començat a baixar d'intensitat.
Trump: "Hi haurà molta mort"
El president del país, Donald Trump, amb el seu estil directe i desacomplexat, ha assegurat aquest dissabte que la que ve "serà probablement la setmana més dura" i que "hi haurà molta mort".
Trump ha parlat obertament de les projeccions amb què treballa per als pròxims mesos: 240.000 morts al país amb mesures de contenció, més de dos milions si no es fes res.
Malgrat això insisteix a dir que l'activitat econòmica hauria de reprendre's el més aviat possible.
Pearl Harbor o l'11S
En la mateixa línia de Trump, el seu director general de Salut Pública, Jerome Adams, ha comparat la situació amb dues de les dates més fatídiques de la història del país:
«Aquesta serà la setmana més dura i trista de les vides de la majoria de ciutadans dels Estats Units, francament. Aquest serà el nostre moment comparable a Pearl Harbor, a l'11S, només que no estarà concentrat en un sol lloc, sinó que passarà a tot el país.»
El cert és que les xifres de morts de Pearl Harbor i de l'11S van ser força més baixes que les que hi ha hagut ara i que les que es preveu que hi haurà: 2.400 i 3.000 respectivament.
9 estats encara sense mesures
D'altra banda, Anthony Fauci, l'epidemiòleg més respectat del país, ha criticat els governadors dels 9 estats que encara no han demanat a la població que s'estigui a casa.
«No és que estiguin posant en risc la resta del país, és que s'estan posant ells mateixos en risc.»
Aquests estats són Arkansas, Oklahoma, Utah, Carolina del Sud, Iowa, Nebraska, Wyoming, Dakota del Nord i Dakota del Sud, tots governats per republicans.
"Cuomo for president?"
El de Nova York, en canvi, Andrew Cuomo, està liderant amb decisió la lluita contra el coronavirus al seu estat. A més, s'ha enfrontat a Trump diverses vegades per com ha gestionat la crisi.
El resultat ha estat un enorme augment de la seva popularitat al país, fins a un 87%, mentre que Trump està al 48%.
Això ha fet que alguns demòcrates hagin proposat que sigui ell el candidat demòcrata a les presidencials en comptes de Joe Biden o Bernie Sanders.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estats Units