Campaments d'estiu garantits: acord entre govern i caus per fer-los en terrenys no inundables
Les entitats de lleure lamenten que no puguin parlar d'unes activitats "normals" pels canvis de lloc, de projecte pedagògic o de dates que han hagut d'assumir a correcuita
El govern i les entitats de lleure han signat aquest dijous un conveni per garantir tots els campaments d'aquest estiu i assegurar-los també els pròxims anys.
L'acord permetrà reubicar les activitats en espais segurs i complir la normativa de prevenció, després que caus i esplais denunciessin que els havien prohibit la meitat dels terrenys on acampaven perquè estaven en zones inundables.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha celebrat que els campaments d'esplais i caus del país es faran amb la seguretat que exigeix "el context d'emergència climàtica en què estem instal·lats".
Per la seva banda, una de les representants de les entitats de lleure, Maria Vilàs, de Minyons Escoltes i Guies, ha lamentat que han hagut de reaccionar a correcuita i que aquest any no es pot parlar d'uns campaments "normals".
"En molts casos han implicat una reubicació logística i haver de canviar no només l'indret, sinó part del projecte pedagògic. En altres casos ha comportat la modificació de dates."
El sector del lleure confia que podrà fer totes les activitats aquest estiu, ja sigui en espais alternatius --com ara prats més allunyats de les lleres dels rius facilitats pels mateixos propietaris-- o en altres que compartiran amb altres associacions.
Borsa de terrenys d'acampada i més subvencions
El govern posa a disposició de les entitats una borsa de 55 terrenys alternatius d'acampada per ampliar l'oferta actual i crea una línia de finançament pels estudis d'inundabilitat que exigeix l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
Caus i esplais asseguren que el cost d'aquests informes es pot enfilar fins als 3.000 euros. Al setembre el govern preveu obrir una convocatòria de subvencions que tindrà un pressupost de 250.000 euros i que també compensarà els sobrecostos derivats de la reorganització dels campaments sobrevinguts per l'emergència climàtica.
Les normatives catalana i espanyola estableixen que les activitats de lleure s'han de fer en terrenys no inundables i que cal una autorització expressa de l'ACA o la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre als prats situats a menys de 100 metres de la llera dels rius.
El departament de Drets Socials també simplifica la burocràcia i es compromet a què l'ACA emeti l'autorització en el termini d'una setmana d'aquells terrenys dels quals es disposi de tota la informació i siguin viables.
Un estudi sobre l'impacte de l'emergència climàtica
El govern també impulsarà un pla director amb mesures concretes per garantir la viabilitat de les activitats de lleure a la natura. En aquest sentit, a la tardor preveu presentar un estudi que haurà d'avaluar l'impacte que genera l'emergència climàtica.
De fet, els últims estius les entitats que organitzen campaments i casals ja s'havien vist obligades a canviar les activitats a causa de factors climàtics com l'elevat risc d'incendi.