La vacuna es pot administrar a les persones que reben anticoagulants amb les degudes precaucions

Campins diu que es pot vacunar les persones que prenguin anticoagulants "si es fa bé"

Vacunes per via intramuscular, com la de la grip, s'administren cada any a persones que prenen aquests medicaments i si es fa correctament no té cap conseqüència
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Les persones que prenen anticoagulants poden rebre la vacuna contra la Covid si els beneficis d'administrar-la superen els riscos i amb les precaucions que es prenen quan es s'administra qualsevol altra vacuna.

Així ho ha explicat al 324.cat la doctora Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, qui ha afegit que: "Si es fa ben fet, no passa res. Molta gent gran es vacuna de la grip cada any tot i prendre anticoagulants."

El debat sobre si administrar la vacuna a persones que prenen anticoagulants representa un perill ha aparegut perquè un dels grups de risc i que estaran entre els prioritaris per rebre la vacuna és el de la gent gran. I moltes d'aquestes persones prenen anticoagulants.

La controvèrsia també s'ha produït perquè, segons la fitxa tècnica de la vacuna de Pfizer-BioNtech aprovada per l'Agència Reguladora del Medicament a Anglaterra, s'especifica que cal tenir una precaució especial en aquests pacients i que s'han de valorar riscos i beneficis d'administrar-la:

"Per exemple, si es tracta d'una persona gran o amb factors de risc de patir complicacions de la Covid, els beneficis de protegir-lo amb la vacunació són superiors al risc de la injecció. Pot semblar que això és una novetat, però no ho és."

El departament de Salut ja ha explicat que seguirà aquest criteri i sempre s'estudiarà l'historial clínic del pacient per valorar riscos i beneficis de la vacunació.

D'altra banda, també cal pensar en la immunitat de ramat. En el cas de la Covid, s'aconsegueix quan més d'un 60% de la població és immune. D'aquesta forma, també s'aconsegueix protecció per a les persones que no poden rebre la vacuna, perquè es redueix la circulació del virus. I per aquesta raó, és important que es vacuni el màxim de gent possible.


Mesures usuals amb totes les vacunes

Totes les persones que prenen anticoagulants tenen risc d'hematomes --una acumulació de sang deguda al trencament de vasos capil·lars-- quan se'ls administren injeccions intramusculars. Per això es recomana que si hi ha alternatives, com ara injeccions per via subcutània o fàrmacs orals, s'opti per aquestes.

Algunes vacunes es poden administrar per via subcutània i com que les agulles són molt més fines, el risc d'hematomes és menor. Però la majoria només es poden administrar per via intramuscular, ja que la resposta immune per aquesta via és millor.

A més, si els assaigs clínics s'han fet administrant la vacuna per via intramuscular, els resultats podrien no ser extrapolables si s'administra per una altra via.

Les precaucions que cal prendre en persones que prenen anticoagulants són: fer servir una agulla més fina i fer pressió en el lloc de la punxada durant dos minuts i sense fricció. Són recomanacions vigents des de fa anys en la pràctica vacunal.

També hi ha persones que, a la inversa, tenen problemes de coagulació -com ara els hemofílics- i que reben factors de coagulació. En aquests casos es recomana administrar la vacuna després de rebre aquests factors, per evitar possibles sagnats.
 

No suspendre la medicació

El que no s'ha de fer mai, ressalta la doctora Campins, és suspendre la medicació amb anticoagulants per administrar una vacuna, perquè les conseqüències podrien ser importants. Aquests medicaments es prenen per evitar trombosis i deixar-los de prendre seria molt perillós.

A la fitxa tècnica de l'autorització de la vacuna de Pfizer-BioNtech per la FDA als Estats Units no es fa cap referència a aquest tema.

Per això, la doctora Campins conclou així:

"L'administració d'aquesta vacuna en persones que reben tractament amb anticoagulants s'ha de fer igual que es fa amb la resta de vacunes, no hi ha cap motiu per fer-ho diferent".

Les mesures que cal seguir, doncs, són administrar les vacunes amb les precaucions habituals que es prenen des de fa molt de temps en els pacients amb tractament amb anticoagulants.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut