El Canadà deté la directiva i filla del fundador de Huawei a petició dels Estats Units
Meng Wanzhou també és vicepresidenta del consell d'administració del gegant xinès, a qui els EUA acusen de violar les sancions a l'Iran
Les autoritats canadenques han detingut Meng Wanzhou, vicepresidenta del consell d'administració de Huawei i filla del fundador d'aquest gegant xinès de les telecomunicacions i dels telèfons mòbils.
Meng, de 46 anys i directora financera de l'empresa des del 2011, va ser detinguda aquest dissabte, 1 de desembre, a Vancouver a petició dels Estats Units, que ja n'han demanat l'extradició.
Huawei està sent investigada per l'administració nord-americana perquè l'acusen d'haver violat les sancions a l'Iran, i també de fer tecnologia per espiar els Estats Units.
"Molt poca informació"
L'empresa ho ha negat tot: en un comunicat han afirmat que compleix totes les regulacions "aplicables allà on opera", i ha fet referència explícita a les normatives i lleis de l'ONU, la UE i els Estats Units.
A més, s'ha queixat que no s'han precisat els càrrecs dels quals s'acusa Meng:
"La companyia ha rebut molt poca informació respecte als càrrecs i no té coneixement de cap infracció per part de la senyora Meng."
"L'empresa creu que els sistemes legals canadencs i dels Estats Units finalment arribaran a una conclusió justa."
Huawei Technologies (@Huawei) December 6, 2018
"Els drets humans de la víctima"
Per la seva banda, l'ambaixada xinesa al Canadà ha reclamat que es "corregeixi immediatament aquest error" i es posi Meng en llibertat:
"Seguirem de prop el desenvolupament d'aquest assumpte i prendrem les mesures per protegir amb fermesa els drets legítims i els interessos dels ciutadans xinesos. La Xina s'oposa amb fermesa i protesta amb energia per aquesta acció que ha danyat greument els drets humans de la víctima."
Els detalls de la detenció de Meng estan sota secret judicial.
Notícia relacionada: Trump i Xi Jinping pacten una treva de 90 dies en la guerra comercial
Guerra comercial EUA-Xina
Aquest episodi molt probablement és un pas més en la guerra comercial que enfronta els Estats Units i la Xina en la seva lluita pel lideratge de l'economia mundial.
Huawei, fundada el 1987, a banda de ser un dels grans de la telefonia mòbil, és actualment el fabricant d'equips de telecomunicacions més gran del món.
Els Estats Units acusen aquesta empresa de ser una amenaça per a la seva seguretat nacional per les suposades relacions amb el govern xinès i els seus serveis de seguretat i d'espionatge.
Des del 2011, els EUA han vetat la compra de servidors fabricats per Huawei i el Pentàgon ha prohibit aquest any que es venguin els seus telèfons mòbils a les seves bases militars.
Fins i tot senadors dels EUA han demanat al Canadà que no faci servir equips de Huawei, amb l'argument que el govern xinès els fa servir per espiar.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsXinaTecnologia