actualment el cribratge es fa en dones d'entre 50 i 65 anys, amb una mamografia cada dos anys (ACN/Elisenda Rosanas)

Càncer de mama: la supervivència és del 90% però preocupa l'augment de casos en dones joves

Aleix Prat, director de l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Clínic, entrevistat al 3/24, reclama ampliar els cribratges a les dones entre 45 i 74 anys i a fer les mamografies més sovint
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

La supervivència de les pacients amb càncer de mama a Catalunya s'acosta al 90%, després de cinc anys de ser diagnosticades. Aquesta xifra ha millorat en els últims anys, si tenim en compte que el 2011 la supervivència era del 81%, gràcies als avenços mèdics, en la investigació, els tractaments i la detecció precoç.

Malgrat tot, el director de l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Clínic, Aleix Prat, ha dit en una entrevista al 3/24, coincidint amb el dia mundial d'aquesta malaltia, que actualment preocupa l'augment de casos de càncer de mama en pacients cada vegada més joves.    

"Preocupa el nivell d'incidència en dones joves, de menys de 50 anys. Una tendència que ens preocupa i que s'ha vist tant en càncer de mama com de còlon. Segurament hi ha factors que no estem controlant."

Per això, davant d'aquesta problemàtica, es preveu avançar l'edat en què es fan els cribratges, que actualment a Catalunya és dels 50 als 69 anys, amb una mamografia cada dos anys. "Ja es va anunciar que ben aviat es baixarà als 45 i s'allargarà fins als 74", diu Prat, que ho considera "un pas endavant, però que encara no és suficient":

"El cribratge ajudarà, sens dubte, però tenim càncers que apareixen en gent jove i durant aquests dos anys entre mamografies. En el tema prevenció, realment, estem molt limitats."

Detectar el tumor en fases primerenques de la malaltia i ben localitzat és l'eina clau per a la supervivència, que ara se situa en el 89,3% dels casos diagnosticats després de 5 anys. Durant l'any passat es van diagnosticar més de 5.300 casos de càncer de mama a Catalunya.

Centres especialitzats pel càncer

Els metges demanen més recursos per poder atendre el nombre creixent de casos de càncer i donar una resposta més integral a les pacients.

Les previsions són que en els pròxims anys hi haurà un gran creixement de casos de càncer. La societat espanyola d'oncologia mèdica ha advertit que podem estar davant d'una epidèmia de càncer, un fet que per al doctor Prat és el gran repte que s'ha d'abordar:

"Les dades fan por perquè s'estan complint: d'aquí 20 anys hi haurà un augment del 50 % en nous casos de càncer i, si això hi sumes que els pacients viuen més, estem parlant d'un volum de pacients increïble."

Per fer-ho, Prat ha recordat la recomanació de la Comissió de la Unió Europea. Segons aquesta, l'any 2030 el 90% dels europeus amb càncer s'haurien de diagnosticar, tractar i seguir en un centre especialitzat en càncer on es tractin tots pacients independentment del lloc on visquin.

"És un canvi importat de paradigma per organitzar el càncer en el sistema salut", diu l'oncòleg.

Prat reconeix que s'ha focalitzat molt en els tractaments i la curació del càncer de mama, però no s'ha tingut tant en compte el suport psicològic, nutricional i de rehabilitació del pacient. "S'ha deixat, però no donem l'abast. El càncer és molt complex, cada cop més, requereix molts professionals, molta tecnologia, innovació, recerca, i això s'ha de fer en centres de càncer", reconeix.

Considera que s'estan fent esforços en aquest sentit i que a Catalunya es compta amb grans hospitals especialitzats. "Un altre tema és que el pacient es pugui tractar al costat de casa i que el codi postal no afecti", afegeix Prat.

Dades del càncer de mama a Catalunya

L'objectiu del departament de Salut és conscienciar de la importància del diagnòstic precoç a través dels programes de cribratge i les revisions, a més d'uns hàbits de vida saludable per reduir el risc de patir càncer, com no fumar, fer activitat física, seguir una alimentació saludable, mantenir un pes saludable o practicar la lactància materna.

L'any passat es van convidar 510.000 dones a fer els cribratges i n'hi van participar 330.000, un 65%. Anualment, el programa detecta 1.500 casos de càncer de mama.

En total, a Catalunya, es van diagnosticar 5.337 càncers de mama durant el 2023, que suposen el 28,7% del total dels tumors diagnosticats en dones l'any passat.

Per demarcació, 3.952 casos es van diagnosticar a Barcelona, 566 a Tarragona, 526 a Girona i 293 a Lleida. La seva taxa bruta d'incidència és de 131,9 casos per cada 100.000 habitants.

Pel que fa a la mortalitat, l'any 2023 van morir a Catalunya per càncer de mama 1.067 dones, un 15,6 % de totes les morts per càncer en les dones; representa una taxa bruta de mortalitat de 26,4 per 100.000 dones.

Protesta dones amb càncer de mama i familiars (ACN/GerardEscaich)(ACN/GerardEscaich)

"El càncer de mama no és rosa"

Dones amb càncer de mama i els seus familiars han denunciat aquest dissabte que "el càncer de mama no és rosa". Les pacients que s'han concentrat a la Plaça Sant Jaume neguen que sobreviure sigui "qüestió d'actitud" i volen polítiques de salut "que arribin a temps i a totes".

"Sobreviure al càncer no és qüestió d'actitud, és qüestió de polítiques de salut accessibles, gratuïtes i innovadores que arribin a temps i a totes", han indicat en un manifest.

Així, han reclamat diagnòstics primerencs i disminuir l'edat del cribratge per sota dels 35 anys, més investigació, o no abordar el càncer com una "malaltia comuna" en l'àmbit laboral.

ARXIVAT A:
Salut Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut