Càncer de pulmó: demostren que fer quimioimmunoteràpia abans d'operar duplica la supervivència
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc- TEMA:
- Càncer
Feia temps que es tenien indicis, però ara un estudi demostra amb xifres contundents que --en casos de càncer de pulmó operables-- és millor començar amb quimioimmunoteràpia i deixar l'extracció quirúrgica del tumor per al final. La recerca, publicada a The Lancet, l'ha liderat el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i hi han participat l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Hospital Universitari de Bellvitge.
A l'estudi, que va arrencar l'any 2017, hi han participat prop de 50 pacients amb càncer de pulmó operable i en estadi intermedi. Això vol dir que la malaltia està localment avançada al tòrax, però encara no ha fet metàstasi fora d'aquesta zona. I els resultats han estat molt bons.
Possibilitats de cura "mai vistes"
Els resultats de l'estudi demostren que gairebé el 70% dels pacients que hi van participar sobreviuen al cap de cinc anys i en el 65% dels casos s'ha aconseguit aturar la progressió de la malaltia. En canvi, si s'opta pel tractament tradicional, o sigui operant primer i deixant la quimioimmunoteràpia per al final, la supervivència al cap de cinc anys frega el 33%. Ernest Nadal, de l'Institut Català d'Oncologia, és el segon autor de l'estudi:
"Els malalts tenen possibilitats de curar-se i de sobreviure molt elevades, mai vistes. Abans aconseguíem curar-ne un terç i aquí veiem que, al cap de cinc anys, dos de cada tres malalts (el doble) estan vius i lliures de la malaltia."
Nadal afegeix que en alguns pacients els tumors van remetre totalment després de tres cicles de teràpia i, d'aquests, més del 95% sobrevivien al cap de cinc anys i el 92% havia aturat la malaltia.
Objectiu, estendre la metodologia
Ja hi ha diversos hospitals catalans que apliquen aquesta nova metodologia; per tant, ja estan començant els tractaments oncològics amb químio i immunoteràpia. I això és degut al fet que els resultats que s'han anat obtenint d'aquest estudi al llarg dels últims anys ja eren esperançadors i van optar per avançar-se en la implementació.
Ara, amb aquests resultats que l'investigador Ernest Nadal insisteix a qualificar de "disruptius" i "molt bons", està convençut que aquest nou abordatge mèdic dels càncers de pulmó operables s'acabarà estenent a tots els hospitals:
"Ara estan coexistint els dos abordatges; depèn molt de cada pacient i de cada centre, però jo crec que la tendència serà creixent a utilitzar aquest mètode i que es generalitzarà."
L'anàlisi al cap de cinc anys de l'estudi també ha avaluat la seva seguretat i les conclusions també són positives: és, per tant, un tractament segur per al pacient.
Qui forma part del GECP?
El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó és un grup d'investigació clínica independent i sense ànim de lucre. Es va crear l'any 1991 per promoure l'estudi del càncer de pulmó i ara mateix està format per prop de 700 especialistes de gairebé 200 centres públics i privats de tot l'Estat.
- ARXIVAT A:
- Salut Càncer Investigadors catalans Recerca científica