Càncer de pulmó: demostren que fer quimioimmunoteràpia abans d'operar duplica la supervivència
Alguns hospitals catalans ja fan el tractament seguint aquest ordre, deixant la cirurgia per al final, però els resultats "mai vistos" d'un estudi pioner a nivell mundial facilitaran que aquest tipus d'abordatge de la malaltia es generalitzi
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarcFeia temps que es tenien indicis, però ara un estudi demostra amb xifres contundents que --en casos de càncer de pulmó operables-- és millor començar amb quimioimmunoteràpia i deixar l'extracció quirúrgica del tumor per al final. La recerca, publicada a The Lancet, l'ha liderat el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i hi han participat l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Hospital Universitari de Bellvitge.
A l'estudi, que va arrencar l'any 2017, hi han participat prop de 50 pacients amb càncer de pulmó operable i en estadi intermedi. Això vol dir que la malaltia està localment avançada al tòrax, però encara no ha fet metàstasi fora d'aquesta zona. I els resultats han estat molt bons.
Possibilitats de cura "mai vistes"
Els resultats de l'estudi demostren que gairebé el 70% dels pacients que hi van participar sobreviuen al cap de cinc anys i en el 65% dels casos s'ha aconseguit aturar la progressió de la malaltia. En canvi, si s'opta pel tractament tradicional, o sigui operant primer i deixant la quimioimmunoteràpia per al final, la supervivència al cap de cinc anys frega el 33%. Ernest Nadal, de l'Institut Català d'Oncologia, és el segon autor de l'estudi:
"Els malalts tenen possibilitats de curar-se i de sobreviure molt elevades, mai vistes. Abans aconseguíem curar-ne un terç i aquí veiem que, al cap de cinc anys, dos de cada tres malalts (el doble) estan vius i lliures de la malaltia."
Nadal afegeix que en alguns pacients els tumors van remetre totalment després de tres cicles de teràpia i, d'aquests, més del 95% sobrevivien al cap de cinc anys i el 92% havia aturat la malaltia.
Objectiu, estendre la metodologia
Ja hi ha diversos hospitals catalans que apliquen aquesta nova metodologia; per tant, ja estan començant els tractaments oncològics amb químio i immunoteràpia. I això és degut al fet que els resultats que s'han anat obtenint d'aquest estudi al llarg dels últims anys ja eren esperançadors i van optar per avançar-se en la implementació.
Ara, amb aquests resultats que l'investigador Ernest Nadal insisteix a qualificar de "disruptius" i "molt bons", està convençut que aquest nou abordatge mèdic dels càncers de pulmó operables s'acabarà estenent a tots els hospitals:
"Ara estan coexistint els dos abordatges; depèn molt de cada pacient i de cada centre, però jo crec que la tendència serà creixent a utilitzar aquest mètode i que es generalitzarà."
L'anàlisi al cap de cinc anys de l'estudi també ha avaluat la seva seguretat i les conclusions també són positives: és, per tant, un tractament segur per al pacient.
Qui forma part del GECP?
El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó és un grup d'investigació clínica independent i sense ànim de lucre. Es va crear l'any 1991 per promoure l'estudi del càncer de pulmó i ara mateix està format per prop de 700 especialistes de gairebé 200 centres públics i privats de tot l'Estat.