Càncer de coll d'úter: Salut farà la prova del virus del papil·loma a les dones de 30 a 65 anys

Amb aquest test, més segur i sensible que la citologia, es vol prevenir fins a un 90% dels casos, ja que detecta la infecció abans que hi hagi lesions
Actualitzat
TEMA:
Salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en el cribratge en dones i persones amb coll uterí d'entre 30 a 65 anys amb l'objectiu de millorar la detecció i prevenció del càncer de coll d'úter.

La prova de detecció del virus del papil·loma humà permet confirmar la presència de la infecció abans que apareguin les lesions que es detecten amb la citologia. Fins ara, aquest cribratge es feia amb una citologia cada 3 anys, amb la nova prova, més segura i sensible, es pot fer cada 5 anys.

La nova prova actualitza el protocol de detecció precoç del càncer de coll d'úter que s'està desplegant en dues fases a Catalunya.


Extensió del cribratge en dues fases

La primera fase és un cribratge oportunista, és a dir que es pot sol·licitar la prova del VPH al Centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) o bé es fa aprofitant una altra consulta

Aquesta primera fase va començar el novembre de l'any passat a la Regió Sanitària Barcelona Ciutat i al febrer a la Regió Sanitària Lleida. Durant aquest 2024, s'anirà estenent esglaonadament i progressivament a la resta del país.

A partir del 2025, es passarà a un cribratge poblacional organitzat, de manera que s'oferirà la prova des del sistema de Salut per arribar a totes les dones i persones amb coll d'úter d'entre 30 i 65 anys, garantint l'equitat.

Es podrà fer a l'ASSIR o, a través d'un SMS, es convidarà la persona a recollir un dispositiu d'automostra a la farmàcia. Un mateix es pot extreure la mostra a casa de forma ràpida i indolora, i retornar-la a la farmàcia. Al cap d'uns dies es rebrà el resultat de l'anàlisi, un procés similar al del cribratge que es fa per a la detecció precoç del càncer de còlon.  

A principis de 2024 es va començar a fer una prova pilot a l'ASSIR del Prat de Llobregat en col·laboració amb les farmàcies del municipi. Al maig es preveu estendre aquest pilot a l'àrea del Baix Llobregat – Litoral, és a dir als municipis de Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans. Després s'estendrà per arribar a tot el país abans del 2029.


Objectiu: tractar a temps el 90% dels casos

Amb aquesta estratègia Salut pretén arribar a cribrar amb la nova prova, com a mínim, el 70% de les dones i arribar a tractar el 90% dels casos de càncer i de lesions precanceroses de forma adequada. Actualment, entre el 70 i el 80% dels diagnòstics de càncer de coll d'úter són de dones a les quals no se'ls ha fet cap prova del VPH. 

El protocol s'aplica a partir dels 30 fins als 65 anys perquè moltes de les infeccions amb VPH desapareixen per si soles, sense que requereixin cap tractament. Així, a les dones d'entre 25 i 29 anys que han iniciat l'activitat sexual se'ls continuaran fent citologies cada 3 anys.

D'aquesta manera, Salut queda alineada amb la resta de països europeus per assolir l'estratègia mundial liderada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l'eliminació del càncer de coll uterí.

L'objectiu de l'OMS també és arribar, com a mínim, a un 90% de nenes vacunades contra el VPH abans dels 15 anys. En aquest sentit, Catalunya inclou la vacuna contra el VPH al calendari de vacunacions sistemàtiques i s'administra tant a nens com a nenes a 6è de primària.

Què és el virus del papil·loma humà?

El VPH es transmet pel contacte sexual i infecta l'àrea anogenital i oral tant d'homes com de dones. De fet, el VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent: s'estima que un 80% de les persones sexualment actives s'infectaran pel VPH en algun moment de les seves vides.

La infecció pel virus del papil·loma és la causa necessària perquè es desenvolupi el càncer de coll uterí, però no totes les infeccions per VPH acaben en càncer. En la majoria dels casos, aproximadament 9 de cada 10, aquesta infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s'eliminarà per si sola i no provocarà cap lesió.

Si la infecció persisteix, cosa que passa entre el 5% i el 10% de les dones infectades, hi ha risc de desenvolupar lesions precanceroses al coll de l'úter que poden progressar en un càncer.

 

ARXIVAT A:
Càncer Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut