Canvi d'hora: arriba l'horari d'hivern
Aquesta cap de setmana guanyem una hora: a les tres seran les dues
Aquesta diumenge toca fer el canvi a l'horari d'hivern. A les tres de la matinada el rellotge s'endarrereix fins a les dues. Això suposa que dormirem una hora més.
El nou horari el mantindrem fins a finals de març, quan haurem de tornar a canviar per adaptar-nos a l'horari d'estiu.
Aquestes dues modificacions d'horari cada any tenen importants perjudicis per a la salut, raó per la qual la Unió Europea debatrà que es deixin de fer el 2021. Serà llavors quan els diferents països hauran de decidir si es queden amb l'horari d'hivern o el d'estiu.
Quin horari va millor al cos
Els experts consideren que en el nostre cas hauríem d'adoptar l'hora de Londres, és a dir, l'horari d'hivern, que és el que millor s'adapta al nostre horari solar.
Javier Albares, especialista en trastorns del son del Centre Mèdic Teknon, membre de la Plataforma Reforma Horària i del Consell Assessor per a la Reforma Horària de Catalunya, apunta que mantenir l'horari d'estiu suposaria no tenir llum natural a primera hora del matí durant l'hivern, amb importants repercussions per a la nostra salut.
"Per la nostra salut és fonamental la llum que rebem als matins. Aquesta gent, aquests nens, aquests adolescents, que entren a l'escola sense veure un horari de llum, les retarda l'hora en què realment es desperten, que estiguin menys atents a classe, que la gent vagi a la feina amb més son i amb un nivell d'alerta més baix, fins i tot, amb un rendiment laboral i escolar més baix".
Albares també defensa la necessitat de racionalitzar els horaris per acostar-nos als europeus, ja que dinar i sopar més d'hora, i acabar abans la feina i les activitats de la tarda, suposaria importants millores per a la nostra salut i una millor conciliació de la vida laboral i familiar.
- ARXIVAT A:
- Salut